Vodafone spouští novou síť Cat-M, zvládne až 1 Mbps

Vodafone spouští novou síť Cat-M, zvládne až 1 Mbps
2023-07-03T16:30:55+02:00
• 3. 7. 2023

Zdroj: Vodafone

Mobilní operátoři v Česku provozují také nejrůznější mobilní sítě. Nesnaží se jen nabízet ty nejrychlejší typy pro běžné uživatelé, ale také pracují na takových sítích, které nejlépe poslouží komerčnímu využití. Vodafone se nyní pochlubil novinkou, která se jmenuje Cat-M.

Cat-M

Samotná síť je také známá pod pojmem LTE-M a bude doplňovat již existující NB-IoT, která sice má své kvality, ale nebyla nikdy dimenzovaná na přenos větších dat. Cat-M dle specifikací zvládne rychlost až 1 Mbps, přičemž si zachovává dobré vlastnosti v oblasti pronikání signálu i budovami anebo také úspornost.

Vodafone plánuje také zpřístupnění hlasových služeb a SMS. Zatím si ale vystačí jen s připojením k internetu. Zařízení, které je k této síti připojeno, může vydržet velmi dlouhou dobu na jedno nabití baterie a také se má jednat o velmi levné řešení. Může tak být použita například pro fotopasti, přičemž hned po pořízení snímku dojde k odeslání dat.

„Spuštění sítě Cat-M v České republice vítáme, protože tato síť nabízí vlastnosti, které jsou pro sledování pohybujících se objektů, jako jsou drony, mnohem vhodnější než stávající síť NB-IoT. Pro plný rozvoj dronů v průmyslových aplikacích je nezbytné mít k dispozici spolehlivou síť, která umožní přenos dat z našich zařízení bez ztrát a téměř v reálném čase. Právě Cat-M je vynikajícím příkladem takové sítě,“ říká Lukáš Brchl, zakladatel startupu Dronetag. V Karlových Varech Dronetag ukázal, jak zařízení funguje (VIDEO) a jak dochází k přenosu dat.

Plánuje se také využití pro identifikaci dronů, což se může hodit, jelikož EU nařizuje takový systém již od příštího roku. V této oblasti Vodafone spolupracuje s firmou Dronetag, která dodává tyto systémy.

Vodafone2 2126x1535x

Zdroj: Vodafone

K pořízení SIM karty k této síti je jediná podmínka, mít IČO. Vodafone dodává, že ke spuštění na celém území Česka (cca 93 %) dojde již příští měsíc, navíc je technologie dostupná napříč Evropou. Může tak posloužit pro nejrůznější zařízení. V naší zemí Cat-M pracuje na frekvencích 900 a 1800 MHz. Více informací o novince najdete na oficiálních stránkách operátora.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat