Google spustil Gemini, nový AI model

Google spustil Gemini, nový AI model
2023-12-06T18:00:52+02:00
• 6. 12. 2023

Zdroj: Google

Sice se v poslední době spekulovalo, že by multimodální model Gemini měl přijít se zpožděním, ale nakonec jsme se dnes dočkali samotného představení. Nejde ale ani tak o novou samostatnou službu, jako spíše o takový motor pro ostatní služby a aplikace, které Google nabízí.

Gemini 1.0

První iterace je v mnoha oblastech lepší než ChatGPT-4, aspoň podle samotného Googlu. Ve svých schopnostech má poměrně dost možností a dokáže pracovat s celou řadou obsahu. Poradí si s titulkováním videí, porozumění dokumentu, porozumění obsahu obrázků atd.

Google rovnou představuje tři verze. Nejschopnější se jmenuje Gemini Ultra a je určena pro nejnáročnější úkoly. Gemini Pro naopak najdete v Google Bard a Gemini Nano je určené pro běh na zařízení, třeba na smartphonu. První zamíří do Google Pixel 8 Pro. Samotný model dokáže kombinovat informace založení na textu, obrázcích, audiu, videu a ani programovací jazyky mu nejsou cizí.

Gemini se neobjeví jen ve službách a aplikacích. K dispozici bude i pro vývojáře skrze API, tedy programové rozhraní. Bude tedy hodně záležet i na těch, co začnou tento model využívat a budovat nad ním funkce, aplikace a služby. Postupně se tedy začnou ukazovat možnosti.

Jde v podstatě o odstartování závodu podobných modelů a Google rozhodně nechce zůstat pozadu. Možná by nebylo na škodu, kdyby Google využil Gemini i k tomu, aby naučil asistenta mluvit a fungovat v češtině. Na to zatím čekáme.

gemini final multimodal table bigger font amendment lines 1917x2834x gemini final text table bigger font amendment lines 1917x2350x

Zdroj: Google

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat