Apple pracuje na vlastní baterii s větší výdrží

Apple pracuje na vlastní baterii s větší výdrží
2023-11-08T15:00:33+02:00
• 8. 11. 2023

Zdroj: phonearena

I když aktuálně nejnovější řada iPhone 15 nepřišla se zásadním pokrokem co se týče baterie, výdrž iPhonů se za posledních několik generací postupně zlepšuje. Jak se ale zdá, Apple s dosavadním pokrokem úplně spokojen není, a chystá něco nového.

Informace pocházející od ET News naznačují, že společnost Apple pracuje na svém vlastním návrhu baterií do svých produktů. Inženýři Applu testují alternativní materiály pro výrobu katody, které by zvýšily celkový výkon akumulátoru. Cílem je prodloužit výdrž baterií produktů, které Apple uvede na trh v roce 2025 a dál.

Od grafitu ke křemíku

Směr, kterým Apple aktuálně jde, je odklon od klasického použití grafitu jakožto materiálu pro výrobu anody. Grafit dokáže efektivně ukládat a následně uvolňovat elektrickou energii, a proto je běžně používán v lithium-iontových bateriích. Apple ale nyní zkouší jinou cestu, a to zvýšení obsahu křemíku uvnitř akumulátoru. Od toho si slibuje zvýšení celkové kapacity baterie a zkrácení doby nabíjení. Problematické na tomto přístupu je, že křemík má tendenci během procesu nabíjení zvětšovat svůj objem, ovšem Apple zdá se našel řešení, jak toto vyřešit.

 

Je samozřejmé, že Apple požaduje po svých dodavatelích akumulátorů, aby splňovali jeho vysoké standardy kvality. Vlastní vývoj baterie ovšem znamená, že Apple bude mít celý proces ještě více pod kontrolou, a má možnost maximálně ovlivňovat charakteristiky používaných akumulátorů tak, aby co nejvíce vyhovovaly jednotlivým přístrojům. Mimo jiné už při vývoji iPhone Xs Apple úzce spolupracoval s dodavateli baterií při návrhu prostorově úsporné baterie ve tvaru L.

Baterie

Zdroj: Dotekomanie.cz

Jde také o ekologii

Když mluvíme o vysokých standardech kvality, Apple má velmi ambiciózní ekologické cíle: do roku 2030 vyrábět všechny produkty za pomoci 100% čisté energie. To vyžaduje, aby všichni dodavatelé přešli na elektřinu vyráběnou ze slunce, větru či dalších obnovitelných zdrojů. Dále má za cíl vyrábět své produkty pouze z recyklovaných a obnovitelných materiálů. Nedávno se zavázal k tomu, že do roku 2025 bude používat 100% recyklovaný kobalt ve všech bateriích „navržených společností Apple“.

Vlastní baterie by mohly Applu pomoci těchto cílů dosáhnout. Zda tomu tak skutečně bude, ukáže blízká i vzdálenější budoucnost.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat