Starlink může být globálním „mobilním operátorem“, začne se příští rok

Starlink může být globálním „mobilním operátorem“, začne se příští rok
2023-10-13T08:00:57+02:00
• 13. 10. 2023

Zdroj: DALL·E 3

Nedávno jsme vás informovali, že Vodafone otestoval satelitní hovor s běžným mobilem (Galaxy S22). Nebylo nutné dělat jakékoliv hardwarové změny v samotném smartphonu, jelikož bylo využito stávajících technologií a pokročilejší satelitů. Hodnotili jsme to jako demonstraci možností, přičemž nasazení v reálném prostředí potrvá delší dobu, ale nyní přichází Starlink a možná změní mnoho věcí.

Starlink jako mobilní operátor?

Starlink je síť satelitů a vlastně i služba, kterou si můžete zakoupit za měsíční poplatek, přičemž získáte přístup k internetu. Nejedná se o nic levného, ale pokud není jiná možnost, jde o velmi praktické řešení. Navíc je i mobilní. Zatím se pracuje na rozšiřování dostupnosti, přičemž stále dochází k vypouštění nových satelitů.

Již brzy do vesmíru vyšle SpaceX novou generaci satelitů, která bude mít na palubě modem eNodeB, který funguje jako běžná stanice pro mobilní signál, jen je ve vesmíru. Pracuje na technologii LTE, díky čemuž není potřeba nějaký speciální hardware ve smartphonu. Stávající mobily bohatě postačí. Nová generace satelitů se spojí se stávajícími přes laserové spojení, díky čemuž budou mít přístup k páteřní síti.

diagram v2 1024x512 1024x512x

Zdroj: Starlink

Již příští rok se zprovozní jako první možnost zasílání a přijímání SMS zpráv. Rok na to přibydou telefonní hovory a také možnost používání dat. V tom samém roce se integruje technologie na spojení s IoT. V podstatě se během následujících dvou let dočkáme nového mobilního operátora s možností působení na globální úrovni, který teoreticky nebude limitován hranicemi.

Samozřejmě bude záležet na samotné ceně za jednotlivé služby a také na kvalitě spojení, nemluvě o rychlosti. Rozhodně se jedná o dobrou zprávu pro oblasti, které nejsou hustě osídlené a kde operátoři nemají infrastrukturu. Pokud bude cenová politika agresivní, může se ze Starlink stát těžká konkurence pro běžné mobilní operátory.

Než se tak ale stane, tak zde bude spíše pilotní fáze projektu. Starlink spolupracuje s T-Mobile v USA, díky čemuž rozšíří pokrytí tohoto operátora. V první fázi budou mít k nové síti přístup jen klienti amerického T-Mobile, ale to bude asi jen začátek.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat