Vodafone otestoval satelitní hovor s běžným mobilem (Galaxy S22)

Vodafone otestoval satelitní hovor s běžným mobilem (Galaxy S22)
2023-09-22T11:35:06+02:00
• 22. 9. 2023

Zdroj: Vodafone

Nejnovějším trendem v poslední době je možnost satelitní komunikace přes smartphony. Ty ale musí být dodatečně vybaveny na tento způsob propojení. Dá se říci, že první komerční smartphone s možností zaslání textové zprávy přes satelity uvedl Apple, ale následně se objevily pokročilejší technologie od Motoroly a Huawei, které nabízí obousměrnou komunikaci a dokonce i satelitní hovory. Takové mobily jsou ale výrazně komplikovanější a také dražší. Vodafone ale provedl test s běžným mobilem Samsung Galaxy S22.

Přes satelit i s normálním mobilem

Vodafone v tuto chvíli testuje a také se pochlubil s novinkou, která umožňuje provést satelitní hovor i bez speciálních technologií. V samotném testu šlo o hovor z Havaje do Španělska, přičemž byl použit Samsung Galaxy S22 bez jakýchkoliv modifikací v hardwaru. Tento mobil nemá satelitní technologie, takže se dá říci, že se jedná o průlom v této oblasti.

Vodafone na novince spolupracuje se společností AST Space Mobile, která provozuje satelitní síť BlueWalker 3. Dle slov firem se jedná o největší síť satelitů na nízké orbitě. Samotný hovor využil technologii 5G. Avšak již v červnu byl uskutečněn obdobný test s technologií 4G. Mezitím byl provedena zkouška připojení k internetu a podařilo se dosáhnout 14Mbps rychlosti pro stahování.

S22plus 4 6000x3368x

Samsung Galaxy S22+; zdroj: Dotekománie.cz

Sice to může naznačovat, že by Vodafone mohl velmi rychle začít zpřístupňovat možnost volání přes satelity svým zákazníkům, ale asi si na něco takového budeme muset počkat. Zatím se technologie testují a dá se předpokládat, že by taková služba byla za další poplatek.

Vodafone se ale pochlubil, že první komerční nasazení by mohlo být daleko praktičtější. Než připojovat jednotlivé uživatele přes satelit, tak se spíše nyní soustředí na připojení mobilních vysílačů v odlehlých částech krajin. Ty budou skrze tuto technologii připojeny k satelitům , přičemž budou zajišťovat v dané oblasti připojení, nebo aspoň možnost volání a zasílání zpráv. Díky tomu nebude muset Vodafone budovat pozemní infrastrukturu a navíc taková anténa může být poháněna z obnovitelných zdrojů.

Zdroje: vodafone.com, techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat