Google Fotky mění práci s RAW snímky

Google Fotky mění práci s RAW snímky
2023-10-24T16:35:15+02:00
• 24. 10. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Mobilní telefony dnes dostávají nejrůznější možnosti v oblasti focení a je již poměrně běžné, aby mobil nabízel možnost pořizování RAW snímků, což jsou digitální negativy, které obsahují maximum informací. Není zde taková komprese jako u JPEG formátu. Google Fotky nyní mění práci s takovými soubory.

RAW a Google

Google již před nějakou dobou zvedl podporu pro RAW snímky ve službě Google Fotky, ale s nejnovější aktualizací dochází ke změně. V sekci Knihovna již není složka, která by obsahovala jen RAW snímky. Také zde není možnost, jak si vyfiltrovat jen RAW fotografie, což je velká škoda, jelikož obsazují velký prostor. Bude tak komplikovanější vyčistit prostor.

Navíc Google Fotky nově automaticky zálohují RAW snímky, což nejde vypnout. Naštěstí se to bude týkat jen nových fotek, takže se nemusíte bát, že by stávající obsah z mobilu zabral cenné místo. Že je snímek zálohován i v RAW formátu, je znázorněno malým textem v horním rohu náhledového obrázku. Po rozkliknutí se dá přepínat mezi JPEG a RAW.

Screenshot 20231024 150708 1080x2400x Screenshot 20231024 150723 1080x2400x Screenshot 20231024 150738 1080x2400x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Tyto dvě fotografie v různých formátech ale aplikace a služba berou jako sérii snímku, kde si lze vybrat, kterou ponechat a kterou zvolit jako hlavní. V tomto ohledu jde Google tak nějak zpět a spíše omezuje používání. Pokud nechcete, aby větší RAW snímky neužíraly prostor v cloudu, je asi nutná okamžitá správa, případně spíše tuto funkci vypínat. Snad se brzy dočkáme nějaké nastavení, aby se dalo určit, co se má a co nemá zálohovat.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zálohování všeho bez možnosti ignorování velkých souborů typu RAW nebo video je klasická pasivní agresivita kterou nás nutí spotřebovávat a kupovat víc úložiště 🤷‍♂️

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat