Pokrok ve zdravotnictví díky umělé inteligenci. Ve FNOL díky ní rozpoznají, zda máte v tlustém střevě nádor

Pokrok ve zdravotnictví díky umělé inteligenci. Ve FNOL díky ní rozpoznají, zda máte v tlustém střevě nádor
2023-09-18T09:44:49+02:00
• 17. 9. 2023

Zdroj: FNOL

V roce 2021 jsme publikovali článek o novém přístroji pro endoskopické zákroky. Zařízení v hodnotě několika miliónů korun, které jsem na vlastní střeva vyzkoušel, si pořídil Masarykův onkologický ústav v Brně. Ten se k pacientům, jako jedno z mála velkých zdravotnických zařízení snaží přistupovat moderně, pomocí aplikace pro telemedicínu, nebo aplikace pro péči o duševní zdraví u onkologických pacientů. Ve stejném roce přišla Fakultní nemocnice v Olomouci s aplikací umělé inteligence při vyhodnocování nádorů v tlustém střevě při endoskopii. Nemocnice nyní přišla s informací, že AI zvládla za poslední dva roky mít stejně kvalitní výsledky, jako specialisté z oboru. Cílem je ji vylepšit ještě více.

ai endoskopie fnol

Nástup AI je nezvratný. Počet oborů, kde je využívána, se rozšíří

Hlavní význam umělé inteligence v tomto procesu spočívá v tom, že umí nalézt i velmi drobné polypy, které mohou uniknout endoskopistově pozornosti. V praxi je použití AI čistě softwarová záležitost: lékař se dívá na monitor, kde mu umělá inteligence označí nalezený polyp zeleným rámečkem a zároveň spustí zvukový signál. Hlavní pomoc spočívá v tom, že se na rozdíl od člověka tento program nikdy neunaví, pracuje vždy stejně dobře a navíc se stále zlepšuje,“ konstatuje docent Urban.

ai endoskopie fnol

Zdroj: FNOL

FNOL doufá, že se jim podaří nasbíraná data plně využít a ideálně i aktuálně navázat spolupráci s IT firmami, pro které by data zpracovala a podílela se na vývoji vlastních řešení pro další zobrazovací metody a postupy u pacientů ve FNOL, aby nemocnice nebyla odkázána na cizí externí dodavatele softwaru.

Zdroj: tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat