O2 vypne 2G síť, vymění ji za 4G. Dříve než v roce 2025 to však nebude, modernizuje díky Cetinu a nasazuje novou 5G síť

O2 vypne 2G síť, vymění ji za 4G. Dříve než v roce 2025 to však nebude, modernizuje díky Cetinu a nasazuje novou 5G síť
2023-08-20T10:00:39+02:00
• 20. 8. 2023

Zdroj: Dotekomanie

O2 představilo své plány v oblasti zkvalitňování mobilních sítí v následujících letech v Česku. V plánu má vypnout 2G síť a nahradit ji 4G a 5G vysílači, nestane se tak však dříve než v roce 2025, podmínkou je, že v síti budou jen jednotky procent zařízení využívající 2G tedy GSM technologii, stejně jako tomu bylo v případě 3G sítí. Plánuje též navýšit dostupnost sítí pro IoT zařízení, aby jich mohly být zároveň připojeny milióny, konkrétně jde o technologie NB-IoT a LTE-M.

Cetin modernizuje 5G síť

3,7 GHz 5G vysílač v Olomouci na Horním náměstí. Zdroj: Dotekománie

Již nyní ve spolupráci s Cetinem modernizuje současné vysílače, kde mění antény 4G vysílačů a instaluje nové s 5G technologií. Rozpočet O2 ani Cetin neuvedli, ale přiblížili, že celý proces modernizace sítě je v miliardách korun. Cetin si tak slibuje větší efektivitu sítí při stejném výkonu, z čehož plyne úspora energií, financí a šetření životního prostředí, sdělil Vladimír Filip ředitel rozvoje sítí, Cetin.

Zbavili se čínského Huawei

S úpravami začaly firmy v roce 2021 a 4 200 vysílačů mají k polovině roku 2023 modernizováno již přes 2 500 z nich. Jen modernizace jednoho sloupu zabere kolem 70 hodin, docílí se menšího zahuštění frekvencí, menšího rušení navzájem a dosažení lepšího pokrytí ve větším množství pásem zároveň pro více operátorů najednou. Cetin, který modernizaci realizuje a tak přibližuje ukončení 2G sítě, se odprostil od problematického poskytovatele telekomunikačních zařízení z Číny Huawei a též od finské Nokie Networks a přešel ke švédskému Ericssonu, o kterém tvrdí, že je absolutní špičkou ve svém oboru.

obrázek 2023 08 19 183601862 1783x981x

Zdroj: O2 a CETIN prezentace

Jeden velký datový tok pro davy lidí

O2 již nasazuje pro speciální případy milimetrové vlny o frekvenci 26 GHz a šířkou rádiového kanálu 800 MHz. Tento typ nového připojení, kde je možná rychlost až 5 Gb/s, je spouštěn zatím jen pro specifické události. Typicky pro situace, kdy je na jednom místě hodně lidí, kteří se připojují k mobilní síti. Jedná se o koncerty, sportovní události, demonstrace. Od loňska testuje toto využití v Praze například na stadionech, v letošním roce se rozšířila i do dalších měst.

obrázek 2023 08 19 185502311 1837x1035x

Při demonstraci modernizovaného vysílače na Horním náměstí v Olomouci byla představena rychlost datového přenosu na koncovém zařízení. O2 spolu s Cetinem umožňují, aby telefon přijímal ze zároveň různých frekvenčních pásem signál a kombinoval tak 4G a 5G připojení. Výsledná rychlost byla přes 1 Gb/s.

IMG 20230614 111938 4080x3060x

Zdroj: Dotekománie.cz

Modernizace mobilní sítě s sebou nese i komplikace, například 2G sítě jsou typické svým kvalitním dosahem i například 25 km daleko, čehož jsou například 5G sítě v různých pásmech taktéž schopny dosáhnout, ale pro příjemce bude přenosová rychlost pomalá a nepoužitelná, silný dosah je jen na kilometr. Problém však řeší nové typy 4G, které zvládnou obdobný a kvalitní dosah jako 2G, běží právě na pásmu GSM sítě, tedy 900 MHz a vysílání probíhá převážně díky softwaru zvaným single RAM, který odprošťuje od závislosti na hardwaru a umožňuje, aby tzv. celly (vysílače) mohly být menší, energeticky méně náročnější a upgradovatelné. Právě menší energetická náročnost je u 4G s velkým dosahem nezbytná.

Zdroj: tisková konference v Olomouci v červnu 2023

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat