ČTÚ-NetTest je konečně k dispozici pro iOS i macOS aktusalizováno

ČTÚ-NetTest je konečně k dispozici pro iOS i macOS [aktusalizováno]
2023-08-02T11:30:20+02:00
• 2. 8. 2023

Zdroj: HMD Global

Aktualizováno 2. 8.

Ke konci minulého roku jsme se dočkali oficiální aplikace od ČTÚ pro Android a až nyní zde máme verzi pro iOS. Tu můžete stahovat z oficiálního obchodu. Nejenže je k dispozici pro iOS a iPadOS, ale také ji můžete nainstalovat na macOS. U mobilů a tabletů je vyžadována minimálně verze 15, u počítačů pak 12.

Původní článek 6. 12.

Nová aplikace Českého telekomunikačního úřadu pro systémy Android nabízí možnost měření základních parametrů mobilního připojení k internetu. Zatím nevíme, kdy bude i pro iOS, ale připravuje. Novinka vychází z projektu RTR-Nettest, který je dostupný na GitHubu.

ČTÚ-NetTest

Sama aplikace nabízí tři typy měření, přičemž se jedná o standardní, opakované a také certifikované. Právě poslední jmenovaná možnost je náročnější, jelikož s mobilním telefonem nesmíte hýbat po dobu 60 minut, musíte být na volném prostranství a je nutné splnit ještě několik podmínek.

Screenshot 20221206 072141 1080x2340x 1 Screenshot 20221206 072247 1080x2340x Screenshot 20221206 072134 1080x2340x Screenshot 20221206 072312 1080x2340x Screenshot 20221206 072208 1080x2340x

Zdroj: Dotekomanie.cz

I tak se jedná o poměrně jednoduchou aplikaci, která se snaží zjistit maximum o aktuálním mobilním připojení. Úřad dodává, že se jedná o první verzi a budou následovat aktualizace. I tak si v Obchodě Play již vysloužila velmi slabé hodnocení. Konkrétně má 73 recenzí a výsledek je jen 2,3 hvězdičky, což je velmi slabé. Bohužel Obchod Play nám neukazuje nějakou textovou recenzi, takže nevíme, co se konkrétně uživatelům nelíbí. Z našeho pohledu se jedná o relativně normální aplikaci pro měření připojení, která funguje.

Mobilní aplikace ČTÚ-NetTest Českého telekomunikačního úřadu slouží pro měření základních parametrů mobilního internetového připojení (rychlost uploadu a downloadu, ping, úroveň signálu). Umožňuje zjistit informace o aktuální kvalitě mobilní služby přístupu k síti internet. Po spuštění aplikace jsou zobrazeny informace o aktuálním stavu připojení – používaný typ přístupu k síti Internet (Wi-Fi nebo mobilní data), úroveň signálu, přiřazená IP adresa zařízení apod.) Pro měření je možné vybrat ze tří scénářů – běžné měření, opakované měření a certifikované měření. Tlačítko pro start pak zahájí zvolený scénář měření. Měřicí scénář se skládá z inicializace, testu pingu, rychlosti downloadu a rychlosti uploadu, následované měřením QoS (Quality of Service). Průběh měření je graficky znázorněn. Po skončení měření jsou výsledky souhrnně zobrazeny a uloženy na webu ČTÚ, odkud mohou být kdykoliv prohlíženy v aplikaci a/nebo staženy jako PDF. Jedná se o první oficiální verzi aplikace a na některých zařízeních tak mohou být její funkce omezené či nedostupné.

logo-app ČTÚ-NetTest Český telekomunikační úřad Zdarma ANDROID

Pozn. redakce: Pokud si nechcete stahovat novou aplikaci do mobilu, můžete vyzkoušet měření připojení na našich stránkách.

Zdroj: lupa.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat