Rozbitý hardware nemusí být konec světa. Zvažte repas komerční článek

Rozbitý hardware nemusí být konec světa. Zvažte repas [komerční článek]
2024-04-19T13:34:34+02:00
• 6. 7. 2023
3

Nefunguje vám zvuková karta, harddisk nebo vstup do reproduktoru? Nemusíte hned přemýšlet o koupi něčeho nového, zkuste repas.

Mnoho lidí si myslí, že repasovaná elektronika je záležitostí devadesátek, ale opak je pravdou. Ne všichni totiž mají neomezené množství financí nebo si chtějí hned několik týdnů po skončení záruky kupovat nové zařízení, ať už z ekologických nebo třeba z osobních důvodů, a tak přemýšlejí, co s ne plně funkčním počítačem dělat. Kolik je ale značek a výrobců počítačových dílů, tolik je možností, čím můžete nefungující součástku nahradit. S výběrem by vám například mohl pomoci Parts Guide.

Přesná shoda

Musí nová součástka být identickou kopií té, které tam již byla? Obecně je to vždy ta nejjednodušší cesta, ale hodně záleží na tom, o jaký díl se jedná. Někdy je to, že vám jedna součástka odešla, jen ku prospěchu věci co se týče zastarávání. Je tedy dobré zvážit, jestli nahrazení původní součástky nějakou novější, výkonnější nebo efektivnější není právě to, co by celému počítači pomohlo k tomu, aby fungoval lépe a rychleji. Pokud si to netroufnete rozhodnout sami, zkuste si k tomu například něco nastudovat na internetu, například v různých diskuzních či poradních fórech, nebo se jednoduše zeptejte někoho, kdo tomu rozumí – například lidí ze společnosti Renewtech, která se dlouhodobě zaměřuje na repasy počítačů a jejich součástí.

Poměr cena a výkon

Dalším důležitým aspektem při výměně dílů je nejen to, jestli budou s vaším současným zařízením kompatibilní, ale také zde vstupuje faktor ceny. Často ve formě poměru cena vs. výkon. Mnohdy totiž stejná součástka, jen od jiného výrobce, stojí několikanásobně více peněz, a někdo, kdo se v tomto oboru nevyzná, nemá šanci poznat rozdíl. Zde je nejjednodušší cestou jít za tím, co jste již v počítači měli. Pokud si ale nejste jistí, nechte si buď poradit, nebo se obraťte na známé a ověřené společnosti.

Pokud se v technologiích alespoň trochu pohybujete, pak máte rozhodně možnost se probrat množstvím parametrů. které repasované kusy na trhu mají. V obou případech je však dobré mít se na pozoru ohledně toho, zda nakonec dostaneme reálně dostane do ruky přesně to, co jsme očekávali. Je velmi vhodné nakupovat jen od ověřených a spolehlivých zdrojů, a mít na vědomí, že i přes to, že máme jen ten nejlepší díl a teoreticky by všechno mělo fungovat, pořád se může s díly, které nejsou úplně nové (a někdy i s těmi novými) cokoliv přihodit. Technika má prostě někdy svou vlastní hlavu, takže nezoufejte, když hned něco nepůjde hned napoprvé. Zkuste to znovu, kontaktujte servis, požádejte o pomoc, pozvěte si někoho, kdo vám vše ukáže a zařídí. Ne se vším si musíte poradit sami, a často to ani není potřeba. Každopádně, pro případ, kdyby něco nevyšlo, mějte v ruce fakturu či účtenku s přesným popisem toho, co jste si koupili, abyste to mohli vrátit nebo vyměnit. Jen na dobré slovo to půjde těžko.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Pim Pam Pum

6. 7. 2023, 15:45

Repasovaný telefon nebo ntb bych si nekoupil ani za ň. :D

Přemysl Vaculík

VIP 6. 7. 2023, 16:38

No já bych neprodal ani jedno zařízení, co mám, ale na druhou stranu, pokud má někdo hluboko do kapse, nebo mu to stačí, proč ne.

Petr Hlávka

6. 7. 2023, 21:26

Notebook jsem před lety repasovaný měl – úplně bez problémů posloužil.
Je to fakt individuální: někdo má chronické obtíže s novým hardwarem, a někomu bez problémů slouží i z „třetí“ ruky. :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat