Prodeje mobilních telefonů stále klesají, může za to také poptávka po repasovaných produktech

Prodeje mobilních telefonů stále klesají, může za to také poptávka po repasovaných produktech
2023-07-20T11:38:20+02:00
• 20. 7. 2023

Zdroj: Willfried Wende z Pixabay

Trh s mobilními telefony již osmé čtvrtletí vykazuje pokles, ale to například neplatí pro Apple nebo Samsung, kteří si naopak v určitých ohledech stále drží dobrý trend, a to buď v setrvalém stavu, nebo i v mírném růstu.

Trh s mobilními telefony stále klesá

Vzhledem k dlouhodobým ekonomickým problémům nastartovaným Covidem a nejistotě působené válkou na Ukrajině se tento globální stav odráží i na tom, jak se chovají samotní zákazníci. Ti se totiž přizpůsobují situaci a namísto nových telefonů jich stále více sáhne po telefonech, které jsou takzvaně repasované (zaznamenávají 16% meziroční růst), nebo také častěji využívají slevové nabídky různých značek. To vše samozřejmě má za následek, že trh s prodeji nových telefonů stále zpomaluje.

smartphones 1024x600x

Prodeje mobilních telefonů, podle analytické společnosti Counterpoint, meziročně klesl o 8 %. Společnost Canalys ve své zprávě uvádí, že prodeje telefonů za 2. čtvrtletí letošního roku klesl o 11 %. Na druhou stranu jsou zde ale výrobci, kterým se nevede vůbec špatně. Například Apple si za druhé čtvrtletí vedl dobře se svými prémiovými modely a celkově trh s prémiovými telefony ovládl více než 20 % celkového trhu. V Indii Apple zaznamenal 50% meziroční růst a tato země míří k tomu, aby se stala pátým největším odběratelům iPhonů na světe.

Global smartphone martket sell through by key OEMs 718x390x

Zdroj: Techcrunch

Ani Samsung si nevedl špatně, přispěly k tomu silné prodeje telefonů řady Galaxy A, které spadají do střední třídy a ve 2. čtvrtletí 2023 vedl žebříček. Hned na druhém místě umístil Apple. Třetí místo obsadila čínská značka Xiaomi a za ní se umístily Oppo na čtvrtém a Vivo na pátém místě. Jak společnost Canalys, tak i Counterpoint ale uvádějí, že by se trh s telefony měl začít pomalu zvedat. Výrobci se snaží skrze různé slevy zbavit starých modelů, čímž by se mohla postupně zvedat poptávka po novinkách.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat