Twitteru hrozí pokuta 250 milonů dolarů za porušení hudebních autorských práv

Twitteru hrozí pokuta 250 milonů dolarů za porušení hudebních autorských práv
2023-06-19T18:00:34+02:00
• 19. 6. 2023

Zdroj: Slate (se souhlasem)

1

Twitter se podle dostupných informací dostal do problémů s autorským zákonem. Žalobu u federálního soudu v Tenessee podalo 17 hudebních vydavatelů, kteří sociální síť viní za to, že se mezi obsahem objevuje mnoho videí obsahující obsah chráněný autorským zákonem.

Twitter čelí žalobě za porušení autorských práv

Většina porušení, za které je Twitter žalován souvisí s hudebními videi, videi obsahující živá vystoupení a vide, která obsahují hudbu chráněnou autorskými právy. Twitter je viněn za to, že tím, že toto ignoruje, zvyšuje čas trávený uživateli na sociální síti, aniž by ale řešil právní stránku věci. Podle informací od nejmenovaného interního pracovníka, Twitter zrušil licenční poplatky na možnost zveřejňování autorského obsahu, které ročně činily více než 100 milionů.

Twitter

Fotka od Akshar Dave z Unsplash

NMPA, což je asociace sdružující hudební vydavatele, tvrdí, že Twitter ani přes upozornění nebyl schopen odstranit z platformy obsah, který porušuje autorská práva. Žaloba uvádí, že většina sociálních platforem, mezi které patří například Facebook, TikTok, Instagram, Youtube, nebo Snapchat, s hudebními vydavatelstvími uzavřeli dohody. Další platformy, které nedávno urovnaly spory s NMPA a uzavřeli licenční dohody patří například Roblox a Peloton.

Poté, co Elon Musk nedávno oznámil, že bude brzy vybrán nový ředitel Twitteru, okamžitě na to reagoval tweetem prezident NMPA – David Israelite, že prvním úkolem, který by měl vyřešit, je veliké množství nelicencované hudby, které se nachází na platformě. Twitter prozatím na výzvu, k žalobám se vyjádřit, nezareagoval.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Ano je potřeba Muska ničit, zakázat a nejlépe odstranit.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat