Apple rozšiřuje možnosti digitálních „občanek“ v iOS

Apple rozšiřuje možnosti digitálních „občanek“ v iOS
2023-06-13T16:30:48+02:00
• 13. 6. 2023

iOS 17; zdroj: Dotekománie

S mobilními telefony můžeme již nějakou dobu platit v obchodech a také výdejních automatech. Na trhu je rovnou několik společností, které nastavily pravidla a umožňují využívání těchto služeb. Zde se ale firmy nezastavily a dnes nabízí možnost ukládání nejrůznějších karet, identifikátorů, letenek, jízdenek atd. Další metou jsou ale „občánky“. Apple je chce posunout ještě dál.

Novinky v iOS 17 – až 500 časovačů najednou nebo vylepšené připomínky

ID i pro firmy

Uchovávání digitálního identifikátoru občana v mobilním telefonu není moc rozšířenou funkcí ani službou. Například v České republice se teprve něco takového připravuje, ale zatím vše bude řešeno speciální aplikací. Zatím nevíme, jestli se dočkáme integrace do digitálních peněženek na Androidu a iOS.

Ostatně zatím dochází k pozvolnému rozšiřování této funkce v USA. V některých částech si můžete uchovat řidičské oprávnění v digitální peněžence, jinde lze uchovávat tzv. průkaz studenta. Nejde ale jen o digitální podobu. Právě u studentského průkazu lze využívat dodatečné služby na univerzitách. Apple ale chce jít o něco dál, jak oznámil ve své tiskové zprávě.

Právě možnost mít digitální identifikátor v Apple Wallet umožní jej používat pro své ověření u obchodníků. Ti budou moci vyžádat autorizaci uživatele. Ten přiloží iPhone nebo hodinky k zařízení obchodníka nebo jakékoliv třetí strany vyžadující ověření, následně na svém zařízení zjistí, co vše je vyžadováno za informace a jestli budou u třetí strany uchovány. Následně stačí potvrdit pomocí biometriky tuto žádost.

Apple WWDC23 Apple Wallet ID present 01 inlinejpglarge 653x914x Apple WWDC23 Apple Wallet ID present 02 inlinejpglarge 653x914x

Zdroj: Apple

Apple uvádí, že novinka může sloužit například i v prodejnách alkoholu, při vstupu na akce pro dospělé, při zapůjčení auta a všude tam, kde je nutné mít takový typ ověření osoby. Zde ale bude záležet i na adopci ze stran obchodníků. I tak se jedná o velmi užitečnou novinku.

Už nyní si umíme představit, že by se v budoucnu mohlo jednat o zajímavé ověření zletilosti osoby na některých webových stránkách. Zatím ale nemáme náznaky, že by se něco takového plánovalo a ostatně by zavedení vyžadovalo i úpravu zákonů.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat