Google představil Magic Editor aneb když se z fotky stane obrázek

Google představil Magic Editor aneb když se z fotky stane obrázek
2023-05-13T15:00:38+02:00
• 13. 5. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

Samotné focení se za posledních pár let posunulo velmi daleko, aspoň ve smyslu používaných technologií. V případě smartphonů hrají velkou roli nejrůznější algoritmy a také výpočetní výkon. Právě postprodukce je u mnoha mobilů velmi klíčová, aby se vůbec nabídla pěkná fotografie. Samozřejmě se nabízí ještě nejrůznější filtry a funkce pro zlepšení snímku. Zatím by se dalo říci, že se spíše jedná o modifikovanou fotografii, ale novinka Magic Editor od Googlu jde dál, možná až moc daleko.

Magic Editor

V rámci vývojářské konference Google I/O jsme se dočkali mnoha novinek s využitím AI, tedy velmi pokročilých algoritmů, neuronových sítí, strojového učení atd. Současně jsme se dočkali představení nové funkce pro službu Google Fotky. Magic Editor má dát uživatelům možnost si upravit snímek bez nutnosti znalostí pokročilých technik v profesionálním softwaru.

Magic Editor ve své podstatě umožňuje manipulovat s objekty na fotografii. Ukázku můžete vidět níže, kde lze posunou lavičku více do středu snímku. Samozřejmě nejsou obsažena data, která nejsou součástí snímku, ale právě zde se zapojí AI a vše potřebné dopočítá a vykreslí. Lze takto i odstraňovat prvky, posouvat s nimi, vylepšovat oblohu a další možnosti.

ezgif 2 a4fdf787ca 400x386x

Zdroj: Google

Google plánuje tuto funkci zpřístupnit v rámci testování majitelům novějších Pixelů ke konci roku. Ti se více méně zapojí do vylepšování technologie, což Google potřebuje. Ostatně sám uvádí, že v prvních chvílích nebude nástroj zcela přesný a neporadí si s jakoukoliv fotografií nebo objektem v ní.

Na druhou stranu se jedná již o silnou manipulaci s obsahem. Co vypadá jako zajímavá a užitečná novinka pro vylepšení snímku, se může stát nástrojem i pro podvodníky. Za určitých podmínek by mohl upravený snímek sloužit jako důkaz u soudu, přičemž by nereprezentoval skutečný stav věci. Snad Google bude označovat takto upravené snímky, respektive obrázky.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat