Intel se znovu pustí do výroby procesorů pro mobily

Intel se znovu pustí do výroby procesorů pro mobily
2023-04-13T09:34:52+02:00
• 13. 4. 2023

Zdroj: Intel

1

Možná si ještě pamatujete dobu, kdy na trhu se smartphony bylo trochu více mobilních procesorů. Například se objevovala zařízení s Tegrou od nVidie, případně mobilní telefony s procesory Atom od Intelu. Ani jedna společnost v této oblasti neuspěla, ale nyní se pokusí o návrat právě Intel.

Intel a ARM

Společnosti Intel a ARM oznámily vícegenerační dohodou o spolupráci, což v podstatě znamená, že se brzy dočkáme nových procesorů od Intelu založených na architektuře ARM. Intel bude používat pro výrobu proces Intel 18A, což by se dalo přirovnat 5nm výrobní technologii ostatních výrobců.

První bychom se měli dočkat procesoru pro mobilní telefony, ale následně by se mělo zaměření rozšířit do automobilového průmyslu, internetu věcí (IoT), datových center, letectví a vládních aplikací. Intel se chce zaměřit zejména na efektivitu a spotřebu. Samotná výroba procesorů bude mimo jiné probíhat dle vyjádření i v USA a EU.

arm cortex chip image 100882844 large 1200x801x

Zdroj: ARM

Jedná se tak o strategický krok, který se může Intelu vyplatit, jen je ale otázka, jestli bude mít úspěch právě u mobilních telefonů. Zde je silná konkurence v podobě firem Mediatek a Qualcomm. Je nutné také připočítat absenci vlastní 5G divize, kterou Intel prodal Applu. Bude tak muset používat 5G modem jiného výrobce, případně si opět něco vyvinout ve vlastní dílně.

Rozhodně se jedná o dobrou zprávu. Trh tak dostane další impuls a možná se dočkáme větší rivality mezi samotnými výrobci.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 13. 4. 2023, 20:44

Intel má problém kdekoliv a myslí si že u mobilů bude mít šanci 😂 tak jestli to bude stejná kvalita jako kdysi a dnes u např u PC tak ani náhodou a můžou zůstat jen na papíře.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat