TikTok představuje bezpečnostní hrozbu, uvádí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

TikTok představuje bezpečnostní hrozbu, uvádí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost
2023-03-08T11:48:54+02:00
• 8. 3. 2023

Zdroj: Dotekománie

Už mnoho států řeší bezpečnost používání aplikace TikTok, přičemž některé již zakázaly její používání na zařízeních zaměstnanců. Posledním takovým subjektem je například Evropská komise, o čemž jsme vás informovali. Nyní se přidává český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Evropská komise zakázala TikTok na unijních zařízeních

Bezpečnostní hrozba

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydává varování před používáním této aplikace. Vychází ze svých zjištění, i z informací od spojenců a dalších subjektů.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců. Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice, nám nedává jinou možnost, než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ říká k vydanému varování ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Varování vychází zejména z množství informací, které sbírá o uživatelích, ale také z toho, že majitel a provozoval je z Číny, přičemž se řídí tamějšími právními předpisy. Samotné varování ale má i své dopady na současné používán na zařízeních přistupujících k informačním a komunikačním systémům kritické informační infrastruktury, informačním systémům základní služby a významným informačním systémům.

TikTok

Zdroj: Dotekomanie.cz

Konkrétní subjekty, tedy úřady a další musí reagovat na toto varování a zavést patřičná opatření. Je tak velmi pravděpodobné, že i v České republice bude zakázáno používání aplikace TikTok na zařízeních státní správy, infrastruktury atd.

„Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás.“

Zdroje: nukib.cz, seznamzpravy.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat