Únik dat na Twitteru: útočníci získali přes 200 milionů uživatelských záznamů

Únik dat na Twitteru: útočníci získali přes 200 milionů uživatelských záznamů
2023-01-06T11:30:12+02:00
• 6. 1. 2023

Fotka od Akshar Dave z Unsplash

Twitter postihl masivní únik uživatelských dat, které se objevily na internetovém hackerském fóru. Informaci zveřejnil web Cybernews. Uniklá databáze, která čítá zhruba 63 GB, obsahuje jména uživatelů, emailové adresy, popisovače, počet sledujících a data vytvoření účtu.

Letošní únik uživatelských dat na Twitteru měl dopad na 5,4 milionů účtů

Twitter postihl další masivní únik dat

Uniklá databáze je veřejně dostupná, takže k ní může kdokoliv získat přístup. Podle spoluzakladatele izraelské bezpečnostní společnosti – Alona Gala existuje vysoké riziko, že budou data zneužita hackery k cílení útoků na krypto účty, k prolamování účtů se slabým zabezpečením a také k cílení na vysoce profilované a politické účty. Rovněž hrozí zneužití emailových adres a dalších informací k páchání internetové kriminální činnosti.

Twitter

Zdroj: Forbes (se souhlasem)

Hackeři pravděpodobně k získání dat zneužili chyby v API rozhraní služby. „Data jsou se stále větší pravděpodobností platná a byla pravděpodobně získána skrze zranitelnost v API, která umožňuje útočníkovi dotazovat se na jakýkoli e-mail/telefon a získat data o profilu na Twitteru,“ uvedl Gal v příspěvku na Linkedin. Jedná se pravděpodobně o stejnou chybu, která stála za únikem dat loni v červnu, kdy došlo k úniku dat zhruba 5,4 milonů uživatelských účtů. Tato chyba umožnila útočníkům skrze API zadávat telefonní čísla a emailové adresy a získat tak ID uživatelů, což umožnilo sestavit databázi soukromých a veřejných dat.

Zdroje: neowin.net, cybernews.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat