TikTok v problémech, špehoval americké novináře

TikTok v problémech, špehoval americké novináře
2022-12-31T15:29:20+02:00
• 1. 1. 2023

Zdroj: Forbes

TikTok má opět problémy. Čínská společnost ByteDance, která stojí za sociální sítí, připustila, že někteří ze svých zaměstnanců měli pravděpodobně neoprávněný přístup k údajům novinářů. Ti zaměstnanci, kteří způsobili bezpečnostní problémy, byli podle deníku The New York Times propuštěni. Incident je dalším významným prohřeškem ze strany TikToku, který již v USA bojuje s regulací a a možným zákazem používání z důvodu obav o národní bezpečnost.

0x0 2676x1080x

Zdroj: Forbes

Incident, o kterém poprvé informoval BuzzFeed News v červnu 2022, se týkal údajného přístupu zaměstnanců společnosti ByteDance k neveřejným údajům o uživatelích TikToku ve Spojených státech. Toto odhalení zpochybňuje předchozí prohlášení společnosti ByteDance, která možnost takového přístupu k údajům popírala.

Během interního vyšetřování samotné společnosti ByteDance, jehož cílem bylo zjistit, kdo vypustil některé interní záznamy, došlo k odhalení, že zaměstnanci TikToku vypouštěli informace o  třech novinářích časopisu Forbes, kteří dříve pracovali pro BuzzFeed News, reportéru Financial Times a malé skupiny lidí, kteří byli napojeni na tyto novinářů.

TikTok admits spying on journalists a US ban may be on the way 940x528x

Zdroj: PhoneArena

Forbes tvrdí, že z interních dokumentů společnosti ByteDance vyplývá, že vedoucí oddělení bezpečnosti a ochrany soukromí této společnosti vedl projekt s názvem Raven, jehož cílem bylo identifikovat zaměstnance, kteří vynášejí informace tisku. Není jasné, zda byl tento projekt zaměřen pouze na interní úniky informací, nebo zda šlo o nástroj špionáže schválený společností.

Ve Spojených státech může TikTok čelit zákazu, který by znamenal přibližně 80 milionů měsíčně aktivních uživatelů bez přístupu k sociální síti. Tento zákaz by mohl významně poškodit pověst TikToku, který už v USA čelil regulaci a zákazu z důvodu obav o národní bezpečnost.

Zdroje: forbes.com, phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat