EU chce navrhnout nové nařízení, baterie v telefonech a noteboocích budou vyměnitelné

EU chce navrhnout nové nařízení, baterie v telefonech a noteboocích budou vyměnitelné
2022-12-22T20:39:00+02:00
• 23. 12. 2022

Zdroj: Engadget (se souhlasem)

2

Poté, co EU prosadila zákon, který výrobcům telefonů nařizuje u svých zařízení standardizovat pro nabíjení pouze port USB-C, připravuje další zákon. Tentokrát se chce zaměřit na baterie a možnost jejich snadné výměny.

Vrátí se do telefonů vyměnitelné baterie?

EU chce tímto zákonem prosadit udržitelnost baterií. Nařízení by se mělo stahovat ne celý životní cyklus, tedy od těžby materiálů pro jejich výrobu až po jejich likvidaci. Mohli bychom se tak vrátit zpět do dob, kdy bylo možné již zastaralou baterii vyměnit za novou. Cílem tohoto opatření je zajistit vyměnitelnost u všech typů baterií prodávaných v EU. Baterie by také měly nově nést mnohem více informací ať na štítku, nebo zjistitelných skrze QR kód. Měly by poskytovat informace o kapacitě, chemickém složení, trvanlivosti, výkonu a možnost, jak baterie ekologicky likvidovat.

baterie 2052x1366x

Zdroj: XDA

Nové nařízení by také mělo obsahovat pravidla pro výrobce týkajících se oblasti environmentálních rizik spojených se získáváním, zpracováním a obchodováním se surovinami pro baterie. Stanoveny by rovněž měly být minimální úrovně použití recyklovatelných materiálů. Ty by měly nařizovat materiály obsažené v tomto minimálním množství: 6 % kobaltu, 85 % olova, 6 % lithia a 6 % niklu.

Nařízení by se mělo týkat standardních baterií, dále SLI baterií (například pro startování automobilů, nebo osvětlení), dále baterií pro lehké dopravní prostředky (elektrokola, nebo elektrické skútry) a průmyslových baterií. Výrobci budou mít po zavedení legislativy tři a půl roku na to, aby navrhli a zavedli baterie, které budou odpovídat normě nařízené legislativou. Zásadní dopad by toto nařízení mělo především na technologické giganty, jako jsou Apple nebo Samsung, protože zavedením vyměnitelných baterií by museli zásadně přehodnotit design jejich produktů.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Michal Vančo

25. 12. 2022, 8:46

Jediná možnost jak zachovat u mobilních telefonů všechny přednosti dnešní doby aniž by se člověk musel vrat o 15 let dozadu. Tj odolnosti proti prachu, vodě, kompaktní rozměry apod by byla pomocí použití bezdrátového přenosu energie. Technologie dávno funguje a cívka nezabírá téměř žádné místo když je tenká jako papír. Takto může stále telefon být malý s kastlikem na baterku a přitom odolný vůči vnějším vlivům protože nebudou nikde žádné kontakty které by byly problém.

Karel Tancoš

23. 12. 2022, 11:50

U notebooku to až takový problém není, stačí povolit pár šroubků, a použít víc rozumu jak síly.
Ovšem u telefonu to bude prekérka, vyměnitelná baterie musí mít pevný plášť, a to bude na úkor tloušťky nebo kapacity, když už jsme si zvykli mít vše „ultra slim“ (platí i pro NTB).
Další problém bude i ve standartu odolnosti vůči prachu a vodě. Přístroje s tímto prvkem jsou lepené na těsnost, a s uživatelsky přístupnou baterií si nedokážu tuto odolnost představit.
O těchto problémech, a výhodách či nevýhodách, se napsalo dost právě při přechodu na baterie „pevné“.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat