Applu bude chybět před Vánoci až 20 milionů iPhonů 14 Pro

Applu bude chybět před Vánoci až 20 milionů iPhonů 14 Pro
2022-12-04T09:30:05+02:00
• 4. 12. 2022

Renomovaný analytik Ming-Chi Kuo, který je znám svými velmi přesnými zákulisními informacemi, aktuálně přispěchal s nepříjemnou novinkou: v nadcházejícím vánočním období dokáže společnost Apple dodat do obchodů pouze 70 až 75 milionů kusů iPhonů 14 Pro / 14 Pro Max. To je o 15 až 20 milionů dodaných špičkových iPhonů méně, než se původně očekávalo. Jedná se také o mnohem vyšší číslo, než ještě nedávno odhadovala agentura Bloomberg: podle ní se měl propad výroby pohybovat „jen“ na úrovni přibližně 6 milionů kusů.

Problémy s výrobou iPhonů jsou způsobeny zejména aktuálně velmi přísnými COVID opatřeními v Číně. Tato opatření totiž vedla až k masivním protestům a také odchodům zaměstnanců z továren společnosti Foxconn v čínském Šen-čenu. Právě tam má totiž Foxconn největší továrny na kompletaci iPhonů na světě. Applu se sice mezitím podařilo domluvit navýšení výroby nových iPhonů ve výrobních závodech společností Pegatron a Luxshare ICT, které převezmou přibližně 10 % výroby iPhonů 14 a iPhonů 14 Pro, ovšem ani tak není možné zcela vykrýt masivní výpadek továren Foxconnu. Významný nedostatek výrobních kapacit tak přetrvá nejméně do konce prosince.

iPhone 14 Pro

Zdroj: @mingchikuo

Propad obchodních výsledků

Známým faktem je, že Apple má na nových iPhonech 14 / 14 Pro velmi vysokou marži. A pokud si tyto informace dáme do souvislosti, bude nám jasné, že se velké problémy s výrobou významně negativně promítnou do obchodních výsledků kalifornského giganta. A přitom právě tržby ze 4. kvartálu jsou pro Apple tradičně největší.

Prakticky ve všech amerických prodejnách Apple Store jsou nyní iPhony 14 Pro a 14 Pro Max zcela vyprodány, a nové přístroje dorazí nejdříve 29. prosince, spíše však ještě později. A to je pro Apple velký problém. Kuo totiž očekává, že většina lidí nebude čekat, až budou nové iPhony opět skladem. Namísto toho se pravděpodobně rozhodnou – pod tlakem ekonomické situace, která rychle spěje k recesi – nové smartphony nekupovat vůbec.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat