Twitter na prahu bankrotu a bez poloviny zaměstnanců. Musk má plán

Twitter na prahu bankrotu a bez poloviny zaměstnanců. Musk má plán
2022-11-21T19:00:38+02:00
• 19. 11. 2022

Zdroj: Forbes (se souhlasem)

Twitter opouští další vlna zaměstnanců, může za to ultimátum Elona Muska, nového majitele, který žádá větší disciplínu a delší pracovní dobu. 

Zdá se, že na Twitteru probíhá další škatulata hýbejte se. Mnoho zaměstnanců odmítá hrát podle nových podmínek, které šéf Twitteru nastolil. Místo setrvání ve společnosti lidé odcházejí jinam. A důvod? Těch je jistě více. Elon Musk je na Twitteru pro někoho hodně otevřený a špinavé prádlo pere před veřejností. Alespoň takový dojem veřejnost nabývá. Elon Musk nařídil, že zaměstnanci musí být více disciplinovaní a budou mít delší pracovní dobu. Kromě toho bylo nařízeno, že všichni budou trávit 40 hodin týdně v kancelářích, tzv. remote práce (také práce z domova) bude možná pouze ze zdravotních důvodů. Samotný šéf prohlásil, že buď budou nová pravidla hry dodržovat, anebo ať odejdou. Zdá se, že většina zvolila druhou variantu. Jeden ze zaměstnanců napsal, že přijít do Twitteru bylo nejjednodušší rozhodnutí, které kdy udělal. Odejít ale bylo stejně jednoduché.

Twitter je toxické prostředí?

Jiskřilo to také na interní komunikaci přes Slack, kde spousta zaměstnanců napsala emotikon pozdravu v jednotném čase 17:00 ET, čímž dali najevo, že Twitter opouští. Další lidé podali formální výpověď smlouvy ústně či přes e-mail. Jeden z bývalých zaměstnanců rovněž popsal čtvrtek jako den masového odchodu.

Zbytek lidí, kteří se rozhodli ve firmě pokračovat, obdrželi ve čtvrtek večer e-mail s upozorněním, že kanceláře budou dočasně uzavřeny. Muskův tým podobně zavíral kanceláře během hromadného propouštění (na začátku tohoto měsíce) z obavy o bezpečnost a zjevného strachu, že by se opouštějící zaměstnanci mohli pokusit sabotovat společnost při jejich odchodu. Někteří hovoří o velmi toxickém prostředí, které bylo „zavedeno“ příchodem Elona Muska. Zajímavý byl popis zaměstnance, že „e-mail na mě působil jako pěstí do břicha, protože bez ohledu mých pocitů jsem byl nucen se rozhodnout, zda zůstat či odejít“. 

Twitter

Zdroj: Dotekománie

Ve středu šéf řekl, že jeho cílem je vybudovat Twitter 2.0, a že zaměstnanci, kteří zůstanou, se budou muset zavázat k práci, která vyžaduje dlouhé hodiny s vysokou intenzitou a prací z kanceláře. Musk propustil více než polovinu zaměstnanců, nyní jich má kolem 3 700. Kromě toho propustil nejvyšší vedení a rozpustil představenstvo. Dokonce byli propuštěni lidé, kteří veřejně na Twitteru kritizovali Muska nebo na interních kanálech Slacku. 

Co teď, konec?

Spekuluje se také o možném konci sociální síti. Elon Musk koupil Twitter za 44 miliard dolarů. Nedávno dostal upozornění, že Twitter je ve velmi vážném stavu hospodaření. Podle zpráv je denní ztráta vyčíslena na 4 mil. dolarů, kritický bude ale příští rok. V něm by mohl Twitter dosáhnout miliardových ztrát a tím by se přehoupl na hranici bankrotu. 

Twitter

Zdroj: Yahoo

Elon Musk prý tomu chce zamezit dvěma kroky – navrhnout lepší kompenzaci tvůrcům a zlepšit vyhledávač. A úplně největším krokem má být potenciální přetvoření sítě na platformu pro digitální platby. Twitter by se podle něj měl chovat více jako banka, čili aby peníze mohli mezi sebou uživatelé posílat skrze soukromé zprávy. Myšlenkou je dokonce propojit debetní karty s účty, což je velmi podobný koncept PayPal. Mimochodem, Musk prodal své akcie Tesly v hodnotě 4 mld. dolarů, které následně investoval do Twitteru. 

Zdroje: arstechnica.com, edition.cnn.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat