Qualcomm pracuje na svém desktopovém procesoru, který by mohl být konkurencí pro Apple

Qualcomm pracuje na svém desktopovém procesoru, který by mohl být konkurencí pro Apple
2022-11-11T09:30:29+02:00
• 11. 11. 2022

Zdroj: androidauthority.com

Qualcomm je na poli čipů pro mobilní telefony špičkou. To už se ale nedá tak úplně říci o procesorech pro desktopy, kde ho s přehledem válcuje Apple a jiní. Podle nových zpráv by se ale toto mohlo brzy změnit. Qualcomm totiž pracuje na výkonném čipu, který je zatím znám pod kódovým označením Hamoa.

Nový procesor od Qualcommu by mohl konkurovat Applu

Tento čip by mohl mít až 12 jader, resp. mělo by se jednat o kombinaci 8P+4E, tedy 8 osm výkonových jader a 4 efektivní jádra. Polský tipér Kuba Wojciechowski, který informace o novém procesoru zveřejnil, tvrdí, že by nový procesor měl být založen na procesoru Phoenix, za kterým stojí vývojový tým Nuvia. Nuvia je úspěšný startup, který Qualcomm koupil a skládá se ze špičkových inženýrů, kteří se oddělili od Applu. Procesor od Qualcommu by se tak parametry a výkonem mohl rovnat špičkovému procesoru M1 od Applu.

Qualcomm WIFI7 1024x588x

Zdroj: Gizmochina

Již dříve, v roce 2020, společnost Nuvia tvrdila, že procesor Phoenix nabízí mnohem lepší skóre v jednojádrovém benchmarku, než například procesor Ryzen 4700U Zen 2 a zároveň měl mnohem nižší spotřebu energie. Údajně v té době také nabízel lepší výkon, než jaký měl procesor A13 od Applu. Podle Wojciechowskeho by nový procesor Hamoa mohl také podporovat přidání vlastní grafické karty do počítačové sestavy, současné procesory Qualcomm používají svůj integrovaný grafický čip Adreno.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat