Aplikace Applu na iPhonu pravděpodobně stále sledují vaší aktivitu

Aplikace Applu na iPhonu pravděpodobně stále sledují vaší aktivitu
2022-11-13T16:31:56+02:00
• 13. 11. 2022

Zdroj: Apple

2

S příchodem aktualizace iOS 14.5 Apple zavedl lepší ochranu soukromí uživatelů v podobě App Tracking Transparency. Ta má zajistit to, aby uživatel mohl aplikaci sbírající uživatelská data udělit, nebo naopak odebrat práva ke sledování jeho aktivity na daném zařízení.

Sleduje Apple své uživatele?

Vývojáři ze společnosti Mysk přišli na zajímavé zjištění, které odhaluje, že i přes snahu Applu protlačit do jejich systému transparentnost zde jsou aplikace, které uživatelská data stále sbírají. Paradoxem je to, že se jedná o aplikace samotného Applu. Vývojáři Mysku na svém twitterovém účtu zveřejnili ukázku toho, jak při 10minutovém procházení App Storu docházelo ke shromažďování uživatelských dat a jejich odesílání společnosti Apple. Demonstrace probíhala na zařízení s nainstalovaným systémem iOS 14.6.

apple mysk 598x877x

Zdroj: Techradar

Mezi sbíraná data patřily například informace o typu zařízení, rozlišení displeje, nainstalované klávesnici, síťovém připojení a dalších identifikátorech, které obvykle slouží pro digitální identifikaci. Při jiném výzkumu vývojáři z Mysku zjistili, že Apple sbírá data i v aplikacích jako Knihy, Akcie, Apple Music, Apple TV a další. S ohledem na to, že výzkumy pracují s verzí iOS 14.6, není jasné, jak je tomu u systémů iOS 15, nebo v nejnovějším iOS 16. Určitě by nebylo od věci, aby se podobný průzkum provedl i na novějších systémech.

Zdroje: techradar.com, twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Dobrý den, nevím jestli má odpověď bude plně fakticky správná, ale Apple ve svých zařízeních všude uvádí, že jistá data sbírá a to hned z mnoha důvodů, ale údajně se maximálně snaží sbíraná data anonymizovat, a používat je k analyzačním účelům, což já osobně u této společnosti schvaluji, neboť i kdyby mě Apple spojoval s daty sbíranými nabízí mi mnohem více výhod, bezpečí a soukromí na internetu než telefony s androidem a společnosti a aplikace třetích stran.

Radovan Kepák

14. 11. 2022, 21:48

Mno, takže se Apple chová úplně stejně jako Google, kdo by to byl čekal žejo :-D jinak o tom bezpečí a soukromí bych klidně polemizoval, Google má také VPN a podobné triky, jde jenom o to, jestli si je člověk zapne, Android je v tomhle více uživatelský, tedy uživatel rozhoduje, u Applu prostě rozhodne Apple…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat