Vodafone se chlubí nejmodernějším 5G vysílačem

Vodafone se chlubí nejmodernějším 5G vysílačem
2022-06-29T11:38:38+02:00
• 28. 6. 2022

Zdroj: Vodafone

Nedávno jsme vás informovali o zahájení testování vyšší 5G technologie u operátora O2. Vodafone na to nyní kontruje uvedením do provozu nejmodernějšího 5G vysílače v České republice, aspoň dle jeho slov.

5G a Vodafone

Jak je už u Vodafonu zvykem, tak své novinky zpravidla představuje na filmovém festivalu v Karlových Varech, tedy na KVIFF. Konkrétně uvádí, že zde spouští nejmodernější 5G vysílač v Česku. Jeho maximální přenosová rychlost je dle Vodafonu 2,2 Gbps, ale zde hodně záleží na agregaci, tedy kolik lidí na něj bude připojeno.

 „V Karlových Varech jsme už před lety předvedli špičkové rychlosti a unikátní příklady využití 5G. Náš nový vysílač ale přináší zásadní pokrok v tom, že dokáže zajistit rychlost jednotlivých připojení vysoce přes 1 Gb/s a je připraven datovou kapacitou zásobovat velký počet návštěvníků Karlových Varů. Kombinací nejmodernějších technologií a spojením 4G a 5G kapacit startujeme další multi-gigabitovou kapitolu. Vysílač už ve městě zůstane a další takové vysílače budeme postupně budovat v rušných místech napříč celým Českem,“ vysvětluje Tomáš Elbl, ředitel strategie Vodafonu.

Vodafone nám poskytl i technické specifikace tohoto vysílače. Podporuje pásma 800, 1800, 2100, 2600 a 3500 MHz, přičemž konfigurace antén je 4×4 MIMO. U 3500 MHz frekvence zvládá dokonce MassiveMIMO. Karlovarský vysílač je postaven na technologii Huawei, aspoň co se týče rádiové části. Vodafone má ale jádro své sítě postavené na technologii Ercsson. Sice vysílač může být nejmodernější, ale stále jde o NSA, tedy non-standalone. To znamená, že je součástí stále LTE technologie.

3507X2912 5g mpn od vodafonu ve skoda auto2 3507x2912x

Zdroj: Vodafone

Sice se jedná o veřejnou novinku, ale kromě toho se Vodafone zasadil o spuštění standalone 5G sítě v rámci Škoda Auto. Tedy plnohodnotné technologie, která není závislá na LTE, tedy 4G.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat