EU spouští vlastní sociální sítě, zatím v pilotním režimu

EU spouští vlastní sociální sítě, zatím v pilotním režimu
2022-05-06T06:30:38+02:00
• 6. 5. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Současnému internetu vládnou nadnárodní společnosti, zejména tedy sociální sítě, které mohou napomoci v rozhodnutí voleb, změně názoru nebo šíření jakýchkoliv informací. Za vším ale stojí soukromé informace, na kterých těží právě společnosti. Díky tomu mohou prodávat reklamu a velmi úzce ji směřovat. Nejednou jsme slyšeli nejrůznější názory, že by například EU měla mít vlastní platformy, tedy hlavně ve spojení s vyhledávací službou. Nyní zde ale máme překvapivě dvě sociální sítě.

EU Voice a EU Video

Asi byste nečekali, odkud přijde taková zpráva. Přímo EDPS (Evropský inspektor ochrany údajů) oznámil spuštění dvou sociálních sítí, které jsou v režimu pilotního testování. Nejde o to, že by se najednou EDPS pustilo do vytváření sociálních sítí od základu. Jak uvádí web Android Police, tak nové dvě služby EU Voice a EU Video jsou založeny na open source projektech.

Apple zneužívá postavení v případě Apple Pay dle EU

EU Voice a EU Video se připojují k existujícím službám Mastodon a PeerTube, nebo respektive využívají tuto iniciativu. EU Voice se dá považovat za takového konkurenta pro Twitter, jelikož je tato síť určena pro sdílení textů, obrázků a videí. EU Video naopak jakoby konkurovalo Youtube, jelikož se soustřeďuje na video a podcasty.

Screenshot 5 1127x671x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Přímo Wojciech Wiewiórowski z EDPS komentuje nové projekty s tím, že chtějí nabídnout alternativní platformy sociálních sítí, které upřednostňují jednotlivce a jejich práva na soukromí a ochranu údajů. Platformy neobsahují jakoukoliv reklamu, data se nikam neposílají a neexistuje jakékoliv profilování uživatelů.

Projekty byly spuštěny v pilotním režimu v lednu tohoto roku. Jak moc budou úspěšné a co všechno nabídnu, nelze nyní odhadovat. Názor si ostatně udělejte sami. Možná bychom mohli EU poradit, že by bylo vhodnější použít pro začátek modernější design.

Zdroje: androidpolice.com, edps.europa.eu

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat