Budoucnost je bez hesel dle nové iniciativy Googlu, Applu a Microsoftu

Budoucnost je bez hesel dle nové iniciativy Googlu, Applu a Microsoftu
2022-05-06T13:30:27+02:00
• 6. 5. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Jednou ze zásad při vytváření uživatelského účtu je, aby heslo bylo originální, nikdy byste jedno neměli používat u více služeb najednou a mělo by obsahovat nejrůznější znaky. To bohužel v dnešní době nestačí a měli byste minimálně používat ještě dvoufázové ověření, v rámci kterého ve své podstatě používáte ještě jeden kód, který se v čase mění. K tomu se používají autentifikační aplikace. Budoucnost ale vypadá jednodušeji a bezpečněji, jelikož se tři technologičtí giganti dohodli na spolupráci kolem nového standardu.

Mobil se stane klíčem ke službám a aplikacím

Apple, Google a Microsoft začínají spolupracovat na novém standardu, který vznikl v dílnách aliance FIDO (Fast IDentity Online) a konsorciu W3C (World Wide Web Consortium). Díky novému standardu nebude potřeba již používat hesla, jelikož klíčem ke službám se stane právě váš mobilní telefon. Ten bude sloužit k ověření a k přihlášení ke službám, aplikacím i běžným webovým stránkám.

Tento standard byl představen v roce 2018, o kterém jsme vás informovali. Tehdy nebylo jasné, jestli se vůbec ujme, jelikož chyběla podpora od velkým hráčů, ale to se mění. Celý systém je založen na veřejném a privátním klíči, přičemž díky zapojení výše uvedených společností bude možné využívat cloudovou synchronizaci.

Frame 2610059max 1000x1000 1000x623x

Zdroj: Dotekomanie.cz

V praxi to může vypadat velmi jednoduše, aspoň tedy z pohledu uživatele. Například na webové stránce zadáte své uživatelské jméno, případně e-mail a dáte přihlásit. Místo zadávání hesla se objeví na vašem mobilním telefonu notifikace vyzývající k přihlášení. Po odemknutí mobilního telefonu (PIN, znak, heslo nebo použití biometriky) a potvrzení dojde k přihlášení. Heslo dokonce nebude potřeba ani při registraci v aplikacích, službách nebo na webových stránkách.

Firmy hodlají použít své správce hesel a všechny pokročilé techniky k omezené zneužití. Respektive nasadí ochrany, abyste každou chvíli neviděli například snahy o přihlášení z míst, kde se nenacházíte. Novinka by měla být k dispozici během jednoho roku, ale nebude zatím vynucována. Firmy nehodlají tlačit na adopci a bude nějaký čas na přechod k budoucnosti bez hesel.

Tento nový způsob přihlašování není nijak nový. Například některé banky ho používají již dnes. Například u Komerční banky stačí zadat uživatelské jméno a následně potvrdit svou identitu na mobilním telefonu.

Zdroje: phandroid.com, blog.google

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat