Android vás zřejmě upozorní, jestli vás někdo nesleduje pomocí „trackeru“

Android vás zřejmě upozorní, jestli vás někdo nesleduje pomocí „trackeru“
2022-04-02T09:30:25+02:00
• 2. 4. 2022

Fotka od Đức Trịnh z Unsplash

Příslušenství pro mobil bylo již před nějakou dobou rozšířeno o kategorii produktů, jejichž cílem je umožnit uživatelům sledovat nejrůznější osobní věci nebo i domácí mazlíčky. Říká se jim „trackery“, tedy malá sledovací zařízení. Zpravidla nejsou nějak aktivní, ale jakmile třeba nemůžete najít klíče, v aplikaci v mobilu zadáte povel a takový tracker dá o sobě znát. Buď vydá zvukový signál, nebo jednoduše pošle svou polohu do mobilu, případně se jinak identifikuje a nasměřuje uživatele. Velký rozmach těchto zařízení přišel s AirTag od Applu. Ale i v tomto případě lze takové zařízení zneužít.

Upozornění na sledovací zařízení

Již dnes existuje mnoho případů, kdy došlo k zneužití AirTagu. Někteří uživatelé jej použili pro sledování jiné osoby nebo konkrétně i majetku. Proto Apple zakomponoval možnost detekce cizího AirTagu. Existuje i aplikace pro Android, abyste si například mohli ověřit, jestli vám někdo nevložil tracker například do tašky, batohu nebo auta, ale zde je nutné mít aplikaci od Applu. Ukazuje se ale, že by systém upozornění mohl získat samotný systém Android.

Apple AirTag může komunikovat s Androidem, ale jen v jednom případě

Podařilo se objevit části zdrojových kódů v aplikaci Google Play Services, které naznačují, že Android bude mít možnost detekce cizího trackeru. V samotném kódu jsou více méně uvedeny tři typy zařízení. Označení ATag je asi pro AirTag, Tile Tag jasně ukazuje na zařízení od známé společnosti Tile v tomto segmentu produktů a pak je zde ještě Finder Tag, ale ze nevíme, co tím vývojáři v Googlu myslí. Možná se jedná o generický název pro jakékoliv další zařízení.

airtag 1380x737x

Zdroj: Apple

Zatím se ještě pracuje na funkci, ale dá se odhadovat, že vás jednoduše mobil jen varuje, že ve vaší blízkosti se nachází nějaký aktivní tracker, který není váš. Zřejmě zde budou nějaké podmínky pro identifikaci sledovacího zařízení, aby nedocházelo ke zbytečným hlášením.

Google vytvoří svou verzi sítě ve stylu Apple služby Najít

Vzhledem k tomu, že se pracuje na integraci přímo do Google Play Services, tak funkci by mohlo dostat velké množství uživatelů mobilů s Androidem bez nutnosti aktualizace celého operačního systému. Kdy se ale novinka představí, není známo.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat