Google vytvoří svou verzi sítě ve stylu Apple služby Najít

Google vytvoří svou verzi sítě ve stylu Apple služby Najít
2021-06-18T09:40:35+02:00
• 18. 6. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Takovým menším trendem, do kterého nastoupil nedávno Apple, je systém pro lokalizaci ztracených věcí. Firma se snaží nalákat na nové příslušenství AirTag, přičemž největší síla služby Najít je právě v tom, že i zařízení ostatních uživatelů může napomoci s lokalizací. Jedná se tak o velkou síť, tedy v případě, že se v dané oblasti nachází aktivní zařízení, tedy uživatelé s produkty od Applu. Google má také svou službu Najdi moje zařízení, ale neměla takový dosah, což by se ale mělo změnit.

Google Najdi moje zařízení

Služba Najdi moje zařízení od Googlu se spoléhá jen na dostupnost internetového připojení, takže se zpravidla týká jen chytrých hodinek, mobilů a tabletů, případně Chromebooků. Navíc je nutné, aby vše bylo spárováno s vaším účtem. Bez dostupnosti internetového připojení je v podstatě velmi komplikované cokoliv lokalizovat, zpravidla dostanete stará data.

unnamed 5 471x754x unnamed 4 471x754x

Zdroj: Google

Beta verze Google Play Services ve verzi 21.24.13 obsahuje ale náznaky, že by Google vytvořil vlastní gigantickou síť pro lokalizaci ztracených zařízení. XDA Developers se podařilo objevit jen několik náznaků bez technického vysvětlení. Zatím můžeme jen odhadovat, jak bude novinka fungovat.

<string name=“mdm_find_device_network_description“>Allows your phone to help locate your and other people’s devices.</string>
<string name=“mdm_find_device_network_title“>Find My Device network</string>

Jakmile bude služba aktivní, pravděpodobně se vás zařízení zeptá, jestli se chcete nabídnout své zařízení pro lokalizaci ztracených zařízení. Vzhledem k k vybavenosti mobilů se bude pravděpodobně používat jen Bluetooth, případně i WiFi. Když k tomu připočítáme legislativu na ochranu osobních dat, tak pravděpodobně dojde jen k zašifrovanému odeslání informace o poloze zařízení, které bude popsáno jen nějakým nic neříkajícím identifikátorem. S největší pravděpodobností ani nebudete vědět, že jste někomu pomohli najít něčí zařízení.

Google si tak v podstatě jednoduchou aktualizací svých služeb vytvoří největší síť na světě, která bude moci posloužit pro nalezení nebo vytrasování zařízení.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat