Google jde po Youtube Vanced

Google jde po Youtube Vanced
2022-03-30T11:30:48+02:00
• 30. 3. 2022

Fotka od Christian Wiediger z Unsplash

Youtube je velmi populární platforma, kolem které se točí hodně peněz. Jednak jde o příjmy z reklamy, ale také je ve hře samotné předplatné. Získané finanční prostředky jsou na provoz, rozvoj a také platby pro samotné tvůrce. Jakákoliv aplikace, která se snaží obcházet reklamy a nabízí jinak placené funkce, snižuje příjmy. Youtube se tak snaží co nejvíce omezit alternativní klienty, což se mu nedávno podařilo u aplikace Youtube Vanced. Jak se ale ukazuje, vše nekončí jen zastavením vývoje této aplikace.

Youtube Vanced končí kvůli právním důvodům

I Vanced Manager

Youtube Vanced již oficiálně nestáhnete z oficiálních stránek vývojářů. Ti byli donucení skrze právní dopady stáhnout aplikaci a zastavit samotný vývoj. Pokud již máte aplikaci nainstalovanou, bude více méně fungovat jen do té doby, dokud Youtube nezmění samotné API. Nová verze nevznikne a aplikace se stane zbytečnou.

Na internetu ale asi najdete stránky, odkud si ještě budete moci stáhnout Youtube Vanced, ale již nebudete mít jistotu, že nedošlo k úpravě a neobsahuje například nějaký malware nebo ransomware. Zde jednoznačně doporučujeme nestahovat aplikaci, jinak si pohráváte se zabezpečením smartphonu a všech dat, včetně bankovních. Google se ale rozhodl, že musí udělit Youtube Vanced ještě jednu ráno.

FPAkiDPXEAAhPQ1 1080x369x

Zdroj: @Kelvinmwendwa_ (se souhlasem)

Systém ochrany Google Play Protect nyní informuje uživatele o nebezpečnosti aplikace Vanced Manager. Ten slouží pro aktualizaci Youtube Vanced. Jde tak o zbytečnou aplikaci, jelikož nová verze již nevznikne. I tak je Vanced Manager označen jako nebezpečný a systém Android doporučuje odinstalování.

Tento krok mohl udělat Google už před nějakou dobou a tak trochu nyní nedává smysl. Možná je ale na pozadí jiné riziko a teoreticky by mohla být aplikace zneužita k nějaké nežádoucí činnosti. Oficiální vyjádření zatím neexistuje ani od vývojářů, ani od Googlu.

Zdroje: 9to5google.com, reddit.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat