Průměrná cena nejprodávanějších mobilů roste

Průměrná cena nejprodávanějších mobilů roste
2022-02-05T13:30:01+02:00
• 5. 2. 2022

Fotka od Gian Cescon z Unsplash

Trh se smartphony stále roste, byť meziroční rozdíl není nějak dramatický. Co se týče ale cen mobilů, tak ty jdou nahoru, ale záleží na tom, v které části světa se aktuálně nacházíte. Díky analytické společnosti Counterpoint se dozvídáme, jaká je cena běžného nejprodávanějšího mobilu na současném trhu.

Trochu rychlejší růst

Counterpoint se zaměřil na několik trhů a díky získaným datům se ukazuje, že průměrná cena nejvíce prodávaných mobilů narostla na 308 dolarů, což je v přepočtu přibližně 6 600 Kč bez daně. Pokud bychom tuto částku zběžně převedli na české poměry, tak by se pohybovala kolem 8 600 Kč. Dá se tedy říci, že zákazníci více kupují mobily v této kategorii.

Global Smartphone ASPs CP e1643269360932 932x610x

Zdroj: Counterpoint

Jde ale vidět, že cena průměrného nejprodávanějšího mobilu narostla v porovnání s minulým obdobím. Asi byste si řekli, že jsou uživatelé náročnější a raději si připlatí za lepší zařízení. Zde ale podle Counterpoint hrají roli jiné faktury. Zejména má jít o zdražení součástek, práce a také samotnou inflaci v jednotlivých regionech. Jinak řečeno, zákazníci ani tak nemusí přecházet na lepší zařízení, jen si za stejnou třídu zaplatí více.

Nejnižší nárůst ceny je dle Counterpoint v jihovýchodní Asii. Naopak větší zdražení probíhá v USA a Indii. Přesná čísla kolem dění na českém trhu nemáme k dispozici, ale stačí se podávat například na nejoblíbenější mobily na Heurece. První místo obsazuje Galaxy A52s, tedy mobil střední třídy, jehož cena se pohybuje od 8 do 14 tisíc korun. Druhé místo obsadil POco X3 Pro, který také osciluje kolem osmi tisíc korun. Až na třetím místě je dražší top model, konkrétně iPhone 13 Pro.

Zdroj: counterpointresearch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat