Meta přijde o 10 miliard kvůli změnám v iOS

Meta přijde o 10 miliard kvůli změnám v iOS
2022-02-05T16:30:27+02:00
• 5. 2. 2022

iPhone 13 Pro; zdroj: Dotekomanie.cz

2

Tento týden byl poměrně významný pro společnost Meta (dříve FACEBOOK), ale ne v dobrém smyslu. Po představení finančních výsledků a výhledu na tento rok došlo ke značnému poklesu akcií této firmy. Takřka dosahoval 25% snížení hodnoty. Dle některých analytiků zchudnula Meta o 200 miliard dolarů. V rámci informací také zaznělo, že kvůli změnám ze strany Applu přijde meta jen v tomto roce o 10 miliard dolarů na příjmech.

ATT

Apple neustále upravuje funkce a vlastnosti svých systémů, přičemž vše obhajuje větší ochranou uživatelů, zejména jejich soukromí. V dubnu minulého roku vyšel mobilní operační systém iOS  ve verzi 14.5, přičemž nejzásadnější novinkou bylo zavedení ATT (App Tracking Transparency).

ATT vyžaduje, aby vývojář měl výslovný souhlas uživatele pro sledování jeho aktivity i v jiných aplikacích napříč systémem, tedy i ve webovém prohlížeči. Krátce po zavedení se novinka začala odrážet na příjmech firmy Meta a v rámci zveřejnění finančních výsledků zaznělo, že kvůli ATT dojde ke ztrátě 10 miliard dolarů jen v tomto roce.

iPhone 13 8 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

To samozřejmě nepřispělo k celé situaci a mělo to také dopad na hodnotu společnosti. Meta si kromě toho stěžuje, že Google má jiné podmínky, jelikož platí Applu za používání jejich vyhledávače miliardy ročně. Meta asi neuspěje s nějakou dohodou a pravděpodobně se nikdy nepodaří zrušení ATT. Firma si bude muset najít jiný způsob a bude se muset snažit nahradit ztrátu příjmů.

Zdroj: zdnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Facebook by mohl treba idealne zhebnout spolu s tim parazitnim jesterakem co to vede…

StandaKrotil

6. 2. 2022, 7:57

No jasně! Tady se jasně potvrzuje, jak velký kšeft s daty to je. Jakmile přijde Meta o možnost sběru dat uživatelů (nebo alespoň částí dat), tak příjmy klesnou, protože nemají co prodávat a cílená reklama tak nemůže fungovat…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat