Google představil Chrome OS Flex aneb jak oživit starý notebook nebo PC

Google představil Chrome OS Flex aneb jak oživit starý notebook nebo PC
2022-02-16T08:00:09+02:00
• 16. 2. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

5

Před nějakou dobou Google odkoupil společnost Neverware stojící za CloudReady OS, tedy operačním systémem postaveným na základech Chrome OS. Původní název se mění na Chrome OS Flex, přičemž základní myšlenka je zachována. Nově ale vyráží tento systém do světa pod křídly Googlu.

Chrome OS Flex

Google představuje Chrome OS Flex jako druhou šanci pro starší hardware. Pokud tedy máte doma notebook, počítač nebo jakékoliv jiné zařízení, které již nemá anebo nemůže mít nejnovější systém Windows nebo macOS, a nechcete si hrát se zkoušením linuxových distribucí, tak byste si mohli nainstalovat právě Chrome OS Flex.

Ve své podstatě se uděláte ze starého zařízení modernějšího klienta pro svůj Google účet, přičemž jsou zachovány některé klíčové prvky, jako je třeba spolupráce s Android zařízením, synchronizace a podobně. Bohužel chybí integrace Android aplikací a Obchodu Play.

ty image 1240x1137x

Zdroj: Google

Ani nemusíte instalovat systém. K dispozici je i ve formě spuštění z USB disku, přičemž následně se lze rozhodnout k instalaci. Samotné hardwarové prvky jsou poměrně nízké a Google uvádí, že byste měli instalovat Chrome OS Flex na zařízení vyrobená od roku 2010. Je zapotřebí mít 64bitový procesor, minimálně 4 GB RAM a úložiště aspoň 16 GB. Nejsou podporovány grafické karty Intel GMA 500, 600, 3600 a 3650.

Kompletní návod na instalaci najdete na oficiálních stránkách Googlu a také se můžete podívat, jestli vaše zařízení má plnou, nebo částečnou podporu.

Zdroje: 9to5google.com, techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jiří Batěk

16. 2. 2022, 18:53

V článku píšete že to jde nistalovat na „každý“ PC ale odkaz díky kterému by to mělo jít říká opak. Jde to jen na zařízení které už mají Chrome takže na starší PC kde je teď například Windows to nelze nainstalovat . A dokonce to ani nejde dát na certifikovaná zařízení . Chtělo by to napřed zjistit jak to doopravdy je než něco napíšete což ale jste evidentně neudělali.

Přemysl Vaculík

VIP 16. 2. 2022, 19:21

LG Gram není Chromebook například. Viz seznam. Spíš bych odhadoval, že nemáte nastavené bootování z USB na zařízení, kde se to snažíte zkusit. Proto to nejde. Chrome OS Flex není jen pro Chromebooky, ale pro zařízení s Windows, Linux a dokonce macOS.

Martin Tuček

16. 2. 2022, 17:45

Takže jde vlastně pořád o CloudReady akorát pod taktovkou Google. Neoficiální cesta jak zprovoznit Chrome OS je pomocí Brunch Framework.

Jiří Batěk

16. 2. 2022, 14:40

Jde to dát na flešku jen pro zařízení na kterých už Chrome os běží . A dokonce to nejde dát ani na některé certifikovaná zařízení . Takže vlatně je tento článek plný lží.

Přemysl Vaculík

VIP 16. 2. 2022, 15:01

Tento článek vychází z oficiálních informací, které Google publikoval. Viz odkazy. Takže žádné lži. Proč bych lhal uživatelům?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat