Apple a alternativní platby v AppStore – další pokuta na cestě aktualizováno

Apple a alternativní platby v AppStore – další pokuta na cestě [aktualizováno]
2022-02-15T19:25:40+02:00
• 15. 2. 2022

Zdroj: Apple

Aktualizováno 15. 2.

ACM stále není spokojeno s řeším společnosti Apple, co se týče alternativních plateb v aplikacích pro iOS. Americký gigant už dostal 4. pokutu v řadě ve výši 5,6 milionů dolarů. Sice se nejedná o nějak závratnou částku, ale do celého sporu se zapojuje nadace App Stores Claim Foundation. Té nejde ani tak o alternativní platby, jako spíše o výši 30% provize. Nadace se snaží donutit Google i Apple ke snížení a navíc se pokusí vymoci navrácení poplatků.

Aktualizováno 25. 1.

Apple již informoval o chystaných změnách pro platby s využitím třetích stran u aplikací v Nizozemí. Tamější úřad ACM (Nizozemský úřad pro spotřebitele a trhy) není spokojen se současným stave. Apple stále neaplikoval změny, ale ještě více úřadu vadí, že vývojáři se budou muset rozhodnout, který platební systém chtějí použít. Apple je totiž nutí, aby si vybrali jen jeden, ale úřad uvádí, že by vývojáři měli mít možnost implementovat oba a nemuseli si vybírat.

ACM nevyjádřilo jen nespokojenost s aktuálním stavem. Bude vymáhat 5 milionů eur týdně po společnosti Apple, dokud nedojde ke splnění nařízení. Částka se může celkově vyšplhat až na 50 milionů eur (1,23 miliardy korun). Pokud ani do té doby nedošlo k naplnění požadavků, tak asi úřad přitvrdí.

Aktualizováno 16. 1.

Apple oznámil, že nabídne alternativní platební metodu u seznamovacích aplikací v Nizozemí. Zatím sice nevíme, jak budou nastaveny poplatky, ale již nyní je jasné, že to vývojáři nebudou mít jednoduché. Budou muset vytvořit novou verzi svých aplikací, které budou dostupné jen v AppStore v Nizozemí. Pro ně pak asi bude komplikovanější udržovat dvě verze. Pravděpodobně vzrostou náklady a možná si to někteří vývojáři rozmyslí.

Apple povolí alternativní platební systém vývojářům, ale moc se netěšte

Nizozemí je druhou zemí, kde bude k dispozici alternativní platební metoda. Dle současného dění můžeme odhadovat, že Apple bude reagovat jen v těch krajinách, kde prohraje soudní spor a nehodlá jen tak otevírat svůj obchod s aplikacemi.

Původní článek 28. 12.

Pokud vývojáři chtějí publikovat své výtvory v obchodech s aplikacemi pro platformy Android a iOS, musí souhlasit s podmínkami, zejména pak s těmi platebními. Dlouhou dobu platilo, že vývojáři musí využívat výhradně nabízené systémy, díky čemuž si majitelé obchodů mohou brát provize z každé platby. Sice se dějí dílčí změny ve výši poplatků, ale stále je zde několik omezení. Například Google již minimálně v jedné zemi nabízí alternativní možnosti. Nyní bude muset učinit něco podobného i Apple.

Otevřenější AppStore?

Společnost Match Group, která vlastní populární seznamovací aplikaci Tinder, podala návrh na přezkoumání podmínek AppStoru společnosti Apple v Nizozemí. Samotné vyšetřování započalo již v roce 2019 a zkoumalo se, jestli Apple nezneužil dominantní postavení na trhu tím, že si účtuje z každé platby 15 nebo 30 %, přičemž neexistuje jiný způsob placení v aplikacích nebo za aplikace. Od té doby ale došlo k úpravě a nakonec se vyšetřování zúžilo jen na seznamovací aplikace.

Nizozemský úřad pro spotřebitele a trhy (ACM) měl minulý měsíc informovat společnost Apple o výsledcích vyšetřování a také o samotném rozhodnutí. Součástí není nějaká pokuta, jen rozhodnutí, že Apple musí nabídnout u seznamovacích aplikací alternativní metodu placení. Samotné znění rozhodnutí není zatím k dispozici, jelikož probíhají další právní kroky. Vše by mělo být zveřejněno v příštím roce. Vzhledem k tomu, že se jedná o nařízená nizozemských úřadů, asi bude mít dopad na celý evropský trh.

Screenshot 2021 09 14 194212 1920x1080x

Zdroj: Apple

Také se dá předpokládat, že tímto odstartuje celá řada procesů, což nakonec neskončí jen u seznamovacích aplikací. Je otázkou, jestli Apple bude chtít bojovat v každém případě, nebo se již jednou rozhodne pro zavedení alternativní možnosti. Mohl by se inspirovat u Googlu, který nastavil jasná pravidla, na kterých vydělá i v případě, že vývojáři využijí alternativní metody placení.

Zdroje: neowin.net, 9to5mac.com, gsmarena.com, 9to5mac.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat