Z iPhonů zřejmě bude možné vytvořit platební terminál

Z iPhonů zřejmě bude možné vytvořit platební terminál
2022-01-28T19:30:28+02:00
• 28. 1. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Mobilní telefony se každým rokem dočkají nových funkcí a mnohdy není potřeba vyvíjet ani nový hardware. Asi největší pokrok se odehrál v každodenním používání. Samozřejmě zde myslíme možnost placení pomocí bezkontaktní technologie NFC. Dle nejnovějších zpráv se chce Apple znovu zaměřit na NFC, ale tentokrát opačným směrem.

iPhone jako platební terminál

Už v roce 2020 Apple odkoupil kanadskou společnost Mobeewave a odhadovalo se, že použijí jejich technologii pro zpřístupnění funkce pro placení na telefonech iPhone. Konkrétně by šlo využít smartphone jako platební terminál, díky čemuž by případný obchodník nemusel pořizovat dedikované zařízení pro přijímání plateb.

S informací o brzkém nasazení přišel Reuters, přičemž trh na tuto zprávu zareagoval. Konkrétně došlo k poklesu hodnoty akcií společnosti Block, která dodává platební terminály zejména v USA. Sice se může jednat o velkou novinu, ale Apple nepřichází jako první s touto možností využití smartphonů.

iPhone 13 4 5925x3326x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Už v roce 2019 začal Samsung s vývojem a nabízením speciální aplikace, která umožňuje vytvoření platebního terminálu z mobilu. Zatím je funkce omezena pro některé země a také na mobily Samsung. Do tohoto segmentu ale naskakují také samotné banky. Příkladem je i Česká spořitelna, která uvedla své vlastní řešení v minulém roce. Zde je ale výhoda v možnosti instalace na jakýkoliv smartphonem se systémem Android, minimálně ve verzi osm.

Musíme si počkat na detaily řešení od Applu, ale dá se očekávat, že se nebude jednat o službu zdarma a navíc bude zpočátku omezena jen pro americký trh.

Zdroje: reuters.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat