Indie chce vytvořit nový operační systém pro mobily

Indie chce vytvořit nový operační systém pro mobily
2022-01-30T18:00:57+02:00
• 30. 1. 2022

Fotka od Daniel Romero z Unsplash

Ještě nedávno bychom mohli říci, že na současném trhu jsou jen dva hlavní mobilní operační systémy – Android a iOS. Jakýkoliv pokus v minulosti jiných společností nevyšel nebo došlo k postupnému zániku. Pryč jsou doby, kdy Microsoft měl nějaké zastoupení, nebo kdy BlackBerry udávalo směr. Pokusy jako Meego, Bado, Maemo, Sailfish a další měly velké ambice, ale nikdy nedošlo na ohrožení pozice hlavně Androidu. V tuto chvíli je zde ale třetí systém, který byl vytvořen tak trochu násilně. Samozřejmě myslíme Harmony OS od Huawei. Postupně nabírá na funkcích a jen tak nezmizí, spíše posílí své postavení, zejména díky Číně a velkému trhu. Zřejmě se ale dočkáme čtvrtého systému, který se pokusí ovládnout jeden z největších trhů na světě.

Indie OS?

Indie je poměrně důležitý trh pro velké technologické hráče. Nabízí se potenciál a navíc je zde stále prostor pro růst. Ostatně se o Indii zajímá i Google, který neváhal investovat do jednoho z mobilních operátorů miliardu dolarů. Navíc pracuje s Jio na modifikaci Androidu pro tamější trh. Jde tak vidět, že jsou zde ambice, aby celý indický trh byl nasycen systémem Android od Googlu.

Indie má ale obavy kolem dění na trhu a hlavně asi nechtějí dát příležitost pro rozmach Harmony OS od Huawei. Rajeev Chandrasekhar, ministr pro elektroniku a IT v Indii, uvedl, že indický trh je dostatečně velký, aby na něm mohl působit a hlavně vzniknout konkurenční systém pro Android a iOS. Sice to vše zní jako snaha o vytvoření vládního operačního systému, tak zde nejsou stejné snahy jako například v Rusku.

smartphones 4912x2764x

Fotka od Gian Cescon z Unsplash

Indická vláda chce spolupracovat s akademickou sférou a také start-up společnostmi a napomoci jim ve vytvoření systému hlavně pro Indii. Vzhledem k velikosti tamějšího trhu je zde dostatečný prostor. Otázkou je, jakým směrem se chce Indie vydat. Nejjednodušší cesta se nabízí skrze Linux, navíc by takový systém mohl podporovat Android aplikace, aby vývojáři měli co nejméně práce. Otázkou je, jestli se vládní snaha setká s úspěchem a jestli obyvatelstvo přijme vládou podporovaný operační systém.

Zdroje: gsmarena.com, economictimes.indiatimes.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat