Huawei se dále propadá, tržby za rok 2021 klesly o 29 % kvůli americkým sankcím

Huawei se dále propadá, tržby za rok 2021 klesly o 29 % kvůli americkým sankcím
2022-01-04T11:30:50+02:00
• 4. 1. 2022

Zdroj: Dotekománie

Čínská společnost Huawei se nadále propadá. Společnost hlásí snížení tržeb za rok 2021 o 29 %. Na vině jsou především sankce ze strany USA a silná konkurence.

Ani rok 2021 nebyl pro Huawei příliš úspěšný

Značka Huawei byla svého času jednou z nejsilnějších značek na trhu s mobilními telefony. Na záda dýchala i korejskému velikánovi Samsungu a brousila si zuby na to být jedničkou mezi telefony s Androidem. Vítězné tažení však zařízly sankce uvalené ze strany USA, které čínské společnosti zamezily dodávky některých hardwarových komponent, jako jsou například čipy, a především pak zamezení přístupu ke službám Google. Ačkoliv se Huawei snažil toto omezení kompenzovat nahrazením služeb Google svými aplikacemi, pozitivní efekt na prodejnosti telefonů to příliš nemělo.

Nyní Huawei oznámil, že tržby za rok 2021 opět klesly, a to o 29 %. Rok 2021 se tak stává jedním z nejhorších. Vzhledem k tomu, že se USA nechystají sankce zmírnit, je pravděpodobné, že se propad bude prohlubovat i v letošním roce. Generální ředitel společnosti uvedl, že dodávky čipů jsou nejpalčivějším problémem, který společnost nutil do svých zařízení implementovat starší 4G čipy namísto moderních podporujících 5G sítě.

HuaweiNova9 8 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Tržby společnosti za rok 2021 činily 634 juanů, což v přepočtu činí zhruba 99,5 miliard dolarů. Předseda společnosti Guo PingGuou sdělil, že tento výsledek očekávali, nicméně i tak je bolestivý. Nejvíce sankcemi utrpěl logicky segment mobilních telefonů. V souvislosti s uvalenými sankcemi byla společnost také nucena prodat svou dceřinou mobilní značku Honor, která byla velmi úspěšná a představovala velké procento příjmů.

Společnost se chce do budoucna zaměřit především na 5G konektivitu a telekomunikační služby. Rovněž se společnost snaží nadále vyvíjet svůj systém HarmonyOS a zachovat si tak nezávislost na službách Google. Aktuálně běží HarmonyOS na více než 200 milionech zařízení Huawei. I přes to vše se však Huawei musí smířit se zaměřením pouze na čínský trh, na kterém se mu zatím daří. Na světové trhy však bude muset prozatím zapomenout.

Vyhlídky pro Huawei nejsou slibné ani pro tento rok. Americký prezident Joe Biden podepsal nový zákon o uvalení dalších sankcí, a to nejen na Huawei, ale i další čínské společnosti. Ačkoliv se Huawei rozhodl prodat licence třetím stranám, které by tak měly pomoci s prodejem smartphonů, čímž chce obejít americké sankce, budoucnost vyšších zisků a dosažení na mezinárodní trh jsou velmi nejisté.

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat