Apple chystá telefony pouze s eSIM

Apple chystá telefony pouze s eSIM
2022-01-02T11:30:04+02:00
• 29. 12. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

3

Smartphony tu s námi jsou relativně krátkou chvíli, teprve od roku 2007, kdy byl představen iPhone první generace. Vlastně, chytré telefony tu s námi byly i dříve, ale dotáhnout koncept do konce se povedlo až Applu. Dnes jsou smartphony v kapsách u většiny lidí na Zemi. I když si koupíte nejnovější telefon, třeba i za 30 000 Kč, stále používá jednu z nejstarších technologií – SIM kartu. 

Apple se chystá zabít fyzickou SIM kartu, konečně

Vlastně mě udivuje, že ji v současnosti stále používáme. Jasně, každé SIM kartě je přiřazen záznam v domovském registru (HLR), který obsahuje informace o účastníkovi, službách, které má aktivovány, a mobilní ústředně, která naposledy zajišťovala jeho komunikaci se sítí. Kromě identifikačních a autentizačních údajů obsahuje SIM karta i oblast paměti pro uživatelská data, která lze použít pro ukládání kontaktů a omezeného množství zpráv SMS. Dále může obsahovat jednoduché aplikace poskytnuté telefonním operátorem. Díky Edwardu Snowdenovi také víme, že patrně od roku 2017 je využívána zranitelnost SIM karet nazvaná Simjacker, umožňující lokalizovat uživatele zasláním speciální SMS zprávy.

Obecně za to dnes SIM karty umíme nahradit eSIM, tedy digitální SIM kartou, která uživatelům umožňuje  aktivovat mobilní tarif, aniž by museli používat nano-SIM kartu. Problém ale je, že služba stále není dostupná ve všech zemích. To by se ale brzy mohlo změnit. Přesněji příchodem iPhone 15 Pro, který by měl být prvním telefonem bez slotu pro fyzickou SIM kartu – alespoň v některých zemích a regionech. Ke změně ale může dojít i dříve. 

Apple

Zdroj: MacRumors

Apple prý měl už dříve oznámit hlavním americkým operátorům, aby se připravili na uvedení smartphonů pouze s eSIM do září 2022. Někteří američtí operátoři údajně začnou v rámci přechodu nabízet vybrané modely iPhone 13 bez nano-SIM karty ve druhém čtvrtletí roku 2022. Vzhledem k údajnému termínu září 2022 je možné, že Apple odstraní fyzický slot pro SIM kartu počínaje některými modely iPhone 14. 

A teď se vraťme k eSIM. Ačkoliv není technologie stále k dispozici ve všech zemích, velmi rychle se rozšiřuje. Více než 100 operátorů službu poskytuje. iPhone 13 již podporuje více profilů eSIM, což uživatelům umožňuje digitálně si předplatit několik mobilních tarifů a přepínat mezi nimi. Nutno také podotknout, že odstranění slotu pro kartu by iPhonu pomohlo, i co se týká designu – nabízel by se plný design bez přechodů (SIM karta) a zlepšila by se odolnost vůči vodě. Vyjmutím slotu by se také uvolnilo cenné vnitřní místo. 

Zdroje: gsmarena.com, macrumors.com, cs.wikipedia.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

StandaKrotil

31. 12. 2021, 0:41

Co je to za blábol? O2 i Vodafone eSim plně podporují. A vím to, páč mám v iphonu oba dva. Vodafone na 5G a O2 páč u nich mám vše. Takže opravit

Přemysl Vaculík

VIP 2. 1. 2022, 11:30

Redaktor zaměnil informaci o Apple Watch. Opraveno.

Lucie Budínová

VIP 30. 12. 2021, 0:49

Pokud vím tak eSim nabízí přece už i Vodafone a O2. Co se týká velkých operátorů. Tak proč píšete jen o T-Mobile?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat