Facebook ukončuje funkci rozpoznávání obličeje, důvodem jsou rostoucí obavy a tlak na ochranu soukromí

Facebook ukončuje funkci rozpoznávání obličeje, důvodem jsou rostoucí obavy a tlak na ochranu soukromí
2021-11-03T08:00:22+02:00
• 3. 11. 2021

Zdroj: Meta

Společnost Facebook na svém blogu oznámila, že v následujících týdnech ukončí systém rozpoznávání obličeje. Tento systém dokáže identifikovat osoby na fotografiích a videích. Společnost se tak snaží odpovědně přistoupit k jedné z palčivých otázek ochrany soukromí uživatelů této sociální platformy.

FACEBOOK se nově jmenuje Meta

Facebook podniká další kroky na lepší ochranu soukromí uživatelů

Vypnutí rozpoznávání obličeje na fotografiích a videích se dotkne více než miliardy uživatelů, kteří se k této funkci přihlásili. Jedná se o více jak třetinu denních aktivních uživatelů. Automaticky dojde ke smazání individuálních šablon pro rozpoznání obličeje. Tato změna rovněž ovlivní systém AAT pro vytváření popisu obrázků pro nevidomé a zrakově postižené. Tento systém umožnil této skupině lidí sdělit, že se na dané fotografii, nebo videu, nacházejí oni, nebo jejich přátelé.

NRP Update On Face Recognition Technology Header 1919x1080x

Zdroj: Meta

Přistoupit k tomuto kroku vyžadovalo pečlivé zvážení, jelikož společnost v této technologii viděla a stále vidí velikou budoucnost. Facebook umožňoval lidem být automaticky upozorněni, když se objevili na fotografiích, nebo videích, která zveřejnili další uživatelé a dával na základě rozpoznání obličeje možnost označovat další osoby. Tato změna bude mít dopad na mnoho produktů.  Jerome Pesenti na blogu společnosti uvádí, že technologii rozpoznávání obličeje stále vnímají jako výkonný nástroj, který umožní lidem ověřit svou identitu a zamezit tak například možným podvodům se zneužitím. Jak uvedl, na této technologii bude společnost dále pracovat a ve spolupráci s externími odborníky jí dále vyvíjet a vylepšovat.

Facebook na váhy staví rostoucí obavy z používání této technologie jako celku. Jerome Pesenti uvádí, že obavy rostou nejen uvnitř společnosti, ale jsou zde ve hře i regulační orgány, které neustále tlačí na poskytování jasného souboru pravidel, která použití této technologie upravují. Vzhledem k přetrvávání této nejistoty se společnost domnívá, že bude vhodné použití technologie omezit na užší oblast. Do té spadá například možnost v budoucnu využít technologie k získání přístupu k uzamčenému účtu, nebo ověření identity v oblasti finančních produktů. Společnost tak dává jasný signál, že má s rozpoznáváním obličeje vážné plány.

Zdroje: engadget.com, about.fb.com

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat