Android dostane podporu pro klonování aplikací

Android dostane podporu pro klonování aplikací
2021-10-22T13:30:52+02:00
• 22. 10. 2021

Fotka od Pixelkult z Pixabay

Občas se hodí, když jedna aplikace v telefonu má dvě instance, tedy existuje klon, v kterém jste přihlášeni pod jiným účtem. Samozřejmě se najdou takové verze, které disponují funkcí pro více účtů, ale není jich mnoho. Další výhoda je v oddělených datech. Takovou možnost měla jen zařízení, která spadala pod nějakou organizaci, která nastaví pracovní profily. Případně jste si mohli nainstalovat nějakou další aplikaci, která nabízí možnost klonování aplikací. Android zřejmě dostane takovou funkci již v základu.

Nejen pro práci?

Google oznámil, že pro vytvoření pracovního profilu již nebude nutné, aby zařízení bylo spravováno přímo organizací. Každý uživatel si bude moci vytvořit takový profil, díky čemuž dojde ke klonování aplikací. Bohužel zde bude omezení. Novinka se bude týkat jen aplikací, které spadají pod Google Workspace, tedy Google aplikací.

work profile u5giQsMmax 1000x1000 720x724x

Zdroj: Google

Google uvádí, že následně bude funkce rozšířena o další identity. Hned nás napadá například Microsoft, tedy podporu aplikací této společnosti. Možnost vytvoření pracovních profilů pro každého bude k dispozici až v roce 2022.

Bývalý šéfredaktor XDA Developers, Mishaal Rahman, objevil v rámci CDD (Compatibility Definition Document pro Android) zmínku, že kromě běžně dostupného pracovního profilu bude k dispozici i profil s názvem Clone. Následné pátrání ve zdrojových kódech podpořilo budoucí existenci této novinky.

Bohužel současná implementace v Androidu je nestabilní a není ještě připravena pro nasazení. I tak Google připravuje podporu pro přímé klonování jakékoliv aplikace. Dá se ale odhadovat, že se bude jednat o možnost pro výrobce. Na nich bude záležet, jestli novinku implementují, či nikoliv. Ostatně někteří výrobci upravují již nyní Android, aby byla v nadstavbě podpora pro klonování. Google zřejmě chce dát tuto možnost všem a chce pravděpodobně nastavit všeobecná pravidla.

Zdroje: xda-developers.com, androidcommunity.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat