Huawei pracuje na kole, které se dokáže řídit samo

Huawei pracuje na kole, které se dokáže řídit samo
2021-07-13T20:33:59+02:00
• 14. 7. 2021

Zdroj: Huawei

Společnost Huawei podle dostupných informací pracuje na autonomním kole, které by mělo být schopné jet samo i bez ovládání cyklistou. Spoléhat se bude na množství senzorů a kamerový systém.

Huawei samoovladatelné kolo možná již brzy

Autonomní kolo, na kterém pracují inženýři společnosti Huawei, dokáže jet i na velmi úzkém povrchovém profilu. Jak je vidět z fotografií, poradí si i s jízdou na tenkém zábradlí. Myšlenka samoovladatelného kola se zrodila v hlavě inženýra Zhihui Juna. Ten stojí v čele projektového týmu a dle jeho slov on sám měl na kole nehodu, a začal tak přemýšlet nad konceptem kola, které se dokáže samo řídit.

huwei autonomni kolo 1 1013x566x

Zdroj: Gizmochina

Tým začal pracovat na vybavení, které zahrnuje automatický řídicí systém doplněný množstvím senzorů a řídicího centrálního čipu, který je mozkem celého systému. Modelace kola vznikala v CAD systému. Vedle pohonných motorů do výbavy přibylo množství senzorů, jako jsou akcelerometr, gyroskop, senzor LiDAR a také RGDB kamera. Prototyp kola je napájen lithiovou baterií, která vydrží 2-3 hodiny jízdy. Samotný ovládací modul je umístěn pod sedadlem.

huwei autonomni kolo 2 1004x563x

Zdroj: Gizmochina

Ovládací modul, kterým je kolo vybaveno, můžeme vidět například u satelitů. Tento modul má za úkol udržovat jejich rovnováhu. Modul je vybaven množstvím malých vysoce přesných senzorů, které dokáží detekovat sebemenší náklon a okamžitě odesílat sbíraná data do řídicí jednotky. Motor, kterým je kolo vybaveno, zajistí pohon zadního kola, díky čemuž bude kolo jezdit zcela samo bez nutnosti šlapání.

Jedná se o zajímavý koncept, který ale v tuto chvíli působí spíše rozpaky. I přestože kolo dokáže plně kontrolovat jízdu, je jasné, že jeho ovladatelnost  bude zásadním způsobem ovlivňovat váha jezdce a to, jak se bude chovat samotný jezdec. To samozřejmě není v rozporu s touto zajímavou myšlenkou.

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat