Google se údajně snažil o ukončení Galaxy Store

Google se údajně snažil o ukončení Galaxy Store
2021-07-09T05:54:26+02:00
• 11. 7. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Systém Android je open-source, tedy jsou k dispozici zdrojové kódy. Díky tomu si může kdokoliv vytvořit svou vlastní verzi. Toho například využil Amazon a nedávno ve své podstatě i Huawei při budování prvních verzí systému HarmonyOS. Pokud ale chce výrobce mobilů Android se vším všudy, tedy i s Google službami a aplikacemi, tak musí splňovat podmínky. Ty například stanovují, že musí být obsažen Obchod Play, centrum pro aplikace a multimediální obsah.

Nikdo vám ale nebrání si nainstalovat alternativní obchod s aplikacemi, byť to obnáší určitá bezpečnostní rizika. Na trhu jsou ale i výrobci, kteří nabízí ještě navíc svůj vlastní ekosystém. Samsung patří mezi takové a na jeho mobilních telefonech najdete Galaxy Store. Jedná se vlastně o alternativu a mobily mají dvě centra pro objevování aplikací a her. Nyní se ukazuje, že se Google snažil, aby Samsung pohřbil svůj projekt.

Mnoho ústupků

V tuto chvíli začíná v USA spor s Googlem, v kterém jde hlavně o poplatky, tedy procenta, která si Google bere od vývojářů. Žalobci vyzdvihují, že 30 % z ceny je příliš a Google zneužívá své postavení. V rámci jedné z žalob se ale objevují informace, že se Google snažil zamezit úspěchu Galaxy Store od Samsungu.

Údajně měl Google nabízet nejrůznější ústupky, prominentní prostor v reklamách na Youtube a dokonce mělo jít i o peníze. Pravděpodobně mohl Samsung získat procenta z prodeje. Dokonce Google měl nabízet i možnost změny názvu Obchodu Play na Samsung zařízeních, takže by se jmenoval Galaxy Store, případně by obsahoval Samsung značku i se změnou ikony, případně grafiky.

Galaxy Store Goes All in for Gaming 2 2000x1000x

Zdroj: Samsung

Samsung se nenechal zviklat a nepřijal nabídku Googlu. Celá tato situace není nezákonná a Google se snažil jen upevnit postavení své značky, respektive Obchodu Play. Na druhou stranu to hází trochu stínu na tvrzení, že Android je otevřená platforma.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat