Xiaomi oficiálně potvrdilo snahu o vytvoření elektrického vozidla

Xiaomi oficiálně potvrdilo snahu o vytvoření elektrického vozidla
2021-04-04T18:00:10+02:00
• 4. 4. 2021

Lei Jun; Zdroj: Xiaomi

Xiaomi ještě před lety se věnovalo levnějším mobilním telefonům, které zaujaly svou cenou a vybaveností. Firma se vypracovala na pozici klíčového hráče ve světě smartphonů a také další elektroniky. Dnes v jejím portfoliu najdeme nejrůznější spotřebiče a také služby. Spekulovalo se, že by Xiaomi se mohlo pokusit vyrobit i vlastní auto, což se nakonec potvrzuje.

Xiaomi Car?

Nějakou dobu se spekuluje, že by na trh s elektrickými vozidly mohla vstoupit firma Apple. Ačkoliv lze pozorovat přípravy, tak zatím společnost nic konkrétně nepotvrdila. Zřejmě i spekulace přispěly k tomu, aby si s touto myšlenkou pohrávala konkurence. Například kolují spekulace i o autě od Huawei. Xiaomi ale oficiálně potvrdilo, že skutečně investuje do vývoje elektrických aut.

Apple auto nejspíše nebude vyrábět automobilka, ale firma jako Foxconn

Celý projekt si vzal na starost současný CEO a spoluzakladatel Xiaomi, Lei Jun. Ten se ujme pozice CEO divize pro elektrická auta a sám uvedl, že se jedná o jeho poslední velký projekt. Počáteční investice činí 10 miliard juanů, což je v přepočtu přibližně 33,4 miliardy korun. V horizontu 10 let se má proinvestovat dalších cca 221 miliard korun.

vbox7197 7I4A1016 212529 1 1024x683 1024x683x

Zdroj: Xiaomi

Společnost nebyla nějak konkrétní, co se týče plánů a uvedení prvního elektrického auta. Původní spekulace naznačovaly, že by se mohlo jednat o další produkt, který si firma nechá vyrobit jinou společností a nakonec ponese označení Xiaomi. V oficiální tiskové zprávě se ale uvádí, že auto nebo auta budou přímo vyráběna Xiaomi.

Vzniklé auto bude dalším rozšířením ekosystému Xiaomi, takže zde budou nejrůznější propojení se službami, mobilními telefony a dalšími produkty této firmy. Otázkou je, jestli se Xiaomi soustředí jen na čínský trh, nebo se rodí další konkurent v globálním měřítku pro Teslu a další výrobce produkující elektrická auta.

Zdroj: blog.mi.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat