Apple Car: finální dohoda, rychlé nabíjení a slušný dojezd spekulace

Apple Car: finální dohoda, rychlé nabíjení a slušný dojezd [spekulace]
2021-02-07T18:00:21+02:00
• 7. 2. 2021

Zdroj: PhoneArena

Pokud se vrátíme několik let zpět, společnost Tesla svou úspěšnou jízdu zahájila modelem Roadster, což byl velmi rychlý a populární supersport za pořádný balík peněz. Celkově ale pak Tesla mohla pracovat s vyššími maržemi a dotacemi, úvěry a investory, čímž společnost mohla nadále expandovat do kapitálově náročného středního a nízkého cenového rozpětí. Podíváme-li se do současnosti, tato strategie Tesle vyšla více než bravurně. Dnes si elektrický automobil může dovolit i střední třída zákazníků. 

Apple hodlá spustit prodej v roce 2025

Ukázalo se ale, že následovníkem tohoto trendu by mohl být Apple, který se o elektrická vozidla zajímá už pěknou řadu let. Ovšem až nyní se kola uvnitř velkého technologického korporátu rozhýbala. Apple se totiž dohodl se společností Kia o výrobě prvního elektromobilu s logem nakousnutého jablka. 

Zdá se, že Apple hodlá postavit vůz na platformě Hyundai e-GMP a o technickou stránku (řízení atd.) se postará skupina Hyundai. Spolupráce na konstrukci a výrobě komponent bude v divizi Hyundai Mobis, ovšem skutečnou výrobu bude provozovat Kia. 

Apple

Zdroj: PhoneArena

Podle všeho se plánuje výroba velmi špičkového modelu, který bude propojovat kvalitní software a hardware s pilotem. Uniklo ale několik zajímavých informací ohledně baterií. Apple bude údajně schopen nabít vozidlo na 80 % kapacitu za 18 minut. Na jedno nabití by pak mělo vozidlo ujet 300 mil a dorazí nejdříve v roce 2025. Vysoce výkonný model založený na E-GMP zrychlí z nuly na 100 km/h za méně než 3,5 sekundy s nejvyšší rychlostí 260 km/h.

Korejská média hovoří o dohodě mezi Applem a Kia. Obě firmy měly už uzavřít finální dohodu. Apple uvolní 3,6 mld. dolarů na vybudování továrny pro její budoucí autonomní elektrická vozidla v Gruzii s cílem vyrobit v rove 2024 100 000 kusů.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat