Obchod Play umí sdílet aplikace bez internetového připojení aktualizováno

Obchod Play umí sdílet aplikace bez internetového připojení [aktualizováno]
2021-02-18T13:30:04+02:00
• 18. 2. 2021

Zdroj: Google

Aktualizováno 18. 2.

Po několika měsících od oznámení se začíná šířit nová funkce pro přímé sdílení aplikací a her skrze aplikaci Obchod Play. Můžete takto poslat instalační soubor do dalšího zařízení bez nutnosti připojení k internetu. Sdílení jako takové je realizováno skrze funkci Nearby Share.

Novinka se nachází v části Moje aplikace a hry, kde je nová záložka Sdílení. Po potvrzení stačí vybrat aplikaci či hru, kterou chcete odeslat například kamarádovi. Ne všechny ale takto lze poslat. Aplikace nahrané z neznámých zdrojů nebo placené se neobjeví v seznamu. Navíc musí být běžně dostupné v Obchodě Play. Toto omezení je zde zejména z pohledu bezpečnosti.

Screenshot 20210218 123751 1080x2340x Screenshot 20210218 123747 1080x2340x Screenshot 20210218 123808 1080x2340x Screenshot 20210218 123816 1080x2340x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Ačkoliv se uvádí, že se novinka objevila ve verzi 24 a novější, tak je aktivována vzdáleně ze strany serverů. Dle zkušeností se dá konstatovat, že stažení aplikace z druhého zařízení je rychlejší v některých případech než přes internet. Druhá strana dostane jen instalační soubor, takže nedochází ke sdílení dalších dat.

Původní článek 4. 12.

Možná jste ani nevěděli, ale starší verze Androidu obsahovala jednoduchou funkci, kdy jste mohli sdílet aplikaci. Stačilo mít aktivovanou funkci Android Beam. Pakliže jste měli spuštěnou aplikaci a přiblížili jste mobil k dalšímu také s Android Beam, nabídlo se sdílení a po jednoduchém kliknutí došlo k odeslání odkazu do Obchodu Play do dalšího zařízení. Sdílení instalačního souboru je již jiná kapitola. Google nyní představuje kompletní náhradu.

Obchod Play a Nearby Share

Android Beam s využitím NFC a dalších technologií již neexistuje, ale je zde náhrada v podobě služby Nearby Share, která umí využívat Bluetooth, Bluetooth Low Energy, WebRTC a WiFi pro sdílení jakéhokoliv obsahu. Do teď se jednalo zpravidla o souboru, případně odkazy, ale nově Nearby Share bude podporovat i přímé sdílení aplikací.

Android NearbyShare BlogAsset Update 02 Armax 1000x1000 1000x562x

Zdroj: Google

V tomto případě jde o skutečné sdílení aplikace, kterou máte nainstalovanou ve svém smartphonu. Budete ji moci nasdílet do dalšího zařízení s Nearby Share. Novinka se objeví v aplikaci Obchod Play, kde budete muset jít do sekce Moje aplikace a hry. Zde bude nová záložka nazvaná jednoduše Sdílení.

Zde budete moci vybrat aplikace a nasdílet je komukoliv bez dodatečné nutnosti připojení k internetu. Bude se ale sdílet jen instalační soubor bez jakýchkoliv osobních dat. Pokud sdílená aplikace bude vyžadovat přihlášení, pak tak bude muset zadat přihlašovací údaje, což bude vyžadovat připojení k internetu. Na druhou stranu nebude muset stahovat například velký objem dat.

Zdroje: 9to5google.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat