Google zřejmě postoupí v porcování Androidu

Google zřejmě postoupí v porcování Androidu
2020-11-26T08:00:22+02:00
• 26. 11. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Možná si ještě pamatujete dobu, kdy jen pro novější aplikaci pro telefonování jste museli čekat na aktualizaci celého systému. Naštěstí je tato doba pryč, aspoň ve většině případů. Nejen Google osamostatnil aplikace, aby mohly být aktualizovány přímo přes Obchod Play. Nejde ale jen o běžné aplikace, přes obchod se již aktualizují nejrůznější služby, a dokonce některé systémové součásti.

Tentokrát emoji

Google má nový projekt Mainline, díky kterému může aktualizovat přes Obchod Play některé systémové části. Snaží se tak urychlit cesty, jak dostat k uživatelům nejnovější verze softwaru bez nutnosti vydávání kompletně nové verze Androidu a čekat, až uživatelé dostanou od výrobce přepracovanou verzi. Tentokrát se chystá osamostatnění emoji v Androidu.

Pokud dojde k vydání nových emoji v rámci Unicode (znaková sada), musí dojít k aktualizaci celého systému. Konkrétně se totiž nachází v /system/fonts, což je umístění určené jen pro čtení. Aktualizace je možná jen přes OTA, případně za použití root oprávnění.

mobile 1120x584x

Zdroj: https://getemoji.com/

V rámci Android Open Source Project (AOSP) se objevují informace, že emoji se přesunou do umístění /data/fonts/files. I zde by platilo, že aplikace mohou jen číst soubory zde umístěné. Jen system_server bude moci zapisovat případně aktualizovat soubory. Nebude ale vyžadována aktualizace celého systému.

Sice si můžete říci, že se jedná o drobnost a takřka nedůležitou, ale při pohledu na dnešní způsoby komunikace se mohou uživatelé dostat do situace, kdy neví, co jim přišlo za zprávu. Stačí jen aby uživatel s novějším systémem poslal emoji uživateli se starším Androidem. V takovém případě na starém mobilu nedojde ke správnému zobrazení.

Nyní je nutné si počkat, až se novinka stane součástí Androidu. Následně bude moci Google aktualizovat všechny smartphony najednou o nové emoji nezávisle na systému. Bude ale asi vyžadována novější verze systému.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ondra Kalousek

26. 11. 2020, 12:26

Někdy je to třeba. Někteří lidé v mých kontaktech mají iPhone a já pořád trčím na Androidu 10 (ne na dlouho ????), takže se mi nezobrazí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat