Google by mohl být donucen zbavit se nejen Chromu

Google by mohl být donucen zbavit se nejen Chromu
2020-10-14T21:30:23+02:00
• 15. 10. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google v mnoha sektorech internetu a softwaru dominuje. Úspěch se ale nevyplácí a stává se čím dál více terčem konkurence, která se snaží uzmout aspoň část trhu. Netvrdíme, že je Google zcela bez viny a nepoužívá praktiky, které ho zvýhodňují. Ostatně EU již dala několik pokut tomuto gigantovi. Google již musel zaplatit nemalé částky a vypadá to, že bude muset čelit soudní při dokonce v Číně. Společnost je v hledáčku i u amerických úřadů.

Bude donucen se zbavit Chromu?

Ministerstvo spravedlnosti a státní zástupci v USA vyšetřují Google kvůli porušování antimonopolních zákonů. Středobodem je webový prohlížeč Chrome a samotná reklamní síť. Google v tomto ohledu ovládá dost velkou část trhu, a to i v oblasti webových prohlížečů.

Vzhledem ke svému postavení může Google poměrně jednoduše definovat nové standardy a tak ovládat celý trh, který se musí přizpůsobit, aspoň podle některých autorit v USA a také společností, které se snaží i touto cestou oslabit vliv Googlu. Zdroje obeznámené se situací zmiňují, že by ve hře bylo rozhodnutí, že se Google bude muset zbavit Chromu a s tím i své reklamní sítě, respektive tyto součásti prodat.

chrome

Zdroj: Dotekomanie.cz

Je pravdou, že Chrome patří mezi nejrozšířenější webové prohlížeče, ale je vyvíjen v rámci projektu Chromium, který je open source. Nemusíme připomínat, že poměrně nedávno se připojil Microsoft a nyní již spolupracuje i na vývoji. Pokud by se Google musel zbavit Chromu, kdo by jej pak vyvíjel a kdo by do něj vůbec investoval. Například Apple si drží své Safari postavené na původním WebKitu. Chrome již používá modernější Blink.

V případě reklamní sítě je problém ještě větší, jelikož se jedná o hlavní zdroj příjmů pro Google. Navíc komu by měl vůbec toto vše prodávat? Google by mohl dostat řekněme pokutu, ale nutit nějakou firmu, aby rozprodala své součásti, by byl dost závažný zásah a pravděpodobně by vznikl precedent. Představte si, že by pak úřady v USA porcovaly jednu firmu za druhou.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat