Barner 2.0 – opravdu eliminuje modré světlo? recenze

Barner 2.0 – opravdu eliminuje modré světlo? [recenze]
2020-10-08T10:36:55+02:00
• 7. 10. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

3

Není to tak dávno, co jsem se začal obávat o svůj zrak. Tím, že u počítače trávím v podstatě 15 hodin denně, svým očím rozhodně nepomáhám. Už od páté třídy nosím dioptrické brýle, ale s přibývajícím věkem a větší porcí práce u počítače jsem se začal potýkat s různými problémy. Tím nejzásadnějším problémem byla celková únava očí, rozmazané vidění a sem tam bolest hlavy. Pokud je počítač součástí vašeho života, určitě jste se s bolestmi hlavy a únavou také setkali.

Asi sedm let pracuji kompletně na počítačích od Applu. Vlastnil jsem vždy modely Pro od roku 2013 – jinými slovy, vždy jsem pracoval na Retina technologii. Nejen Apple, ale i další výrobci se snaží nabídnout zákazníkům technologie, které jim pomohou méně unavovat oči. MacBook například nabízí funkci Night Shift, která dle preferencí a času přizpůsobí obrazovku k teplejším barvám. Právě teplejší barvy zpomalují efekt v podobě únavy očí a pomáhají mi být stále ve střehu i v noci. Na druhou stranu jde pouze o krátkodobé řešení. 

Poměrně nedávno, zhruba před půl rokem, jsem narazil na brýle, které eliminují modré světlo. Původně jsem si myslel, že jde spíše o marketingový trik, jak přilákat zákazníky a ještě více prodávat brýle. Pročetl jsem si tedy několik online průzkumů a v podstatě jsem zjistil, že speciální brýle skutečně mohou průchod modrého světla eliminovat. Jednoduše řečeno to znamená, že během dívání se do monitoru nebudou vaše oči vystaveny modrému světlu.

Náhodou mi pak v té době byl poskytnut produkt Barner 2.0, takže jsem si mohl eliminaci modrého světla vyzkoušet na vlastní kůži. Rovnou mohu prozradit, že od té doby nejsou mé oči nijak napjaté, zbavil jsem se rozmazaného vidění, a jakkoli to zní divně, po práci se necítím tak unaveně. Zda skutečně Barner 2.0 dokáže modré světlo eliminovat a pomůže k menší únavě, na to se podíváme v následujících řádcích. 

Market Study Report, společnost zabývající se průzkumem trhu, tvrdí, že globální trh s brýlemi a modrým světlem se do roku 2024 zvýší na 27 milionů dolarů, oproti 18 milionům dolarů v roce 2019. Mezi propagované výhody brýlí patří menší namáhání očí a lepší spánkové návyky.

Barner 2.0 a zpracování

Nejprve se podíváme na samotné brýle, které splňují evropské normy. Velice mě zaujal plast, který se zdá být velmi kvalitní. Během testování jsem se snažil různě brýle „kroutit“, přičemž jsem nenarazil na jedinou vadu. Jsem si tedy jist, že brýle mohou několik let vydržet – tedy v případě dobrého zacházení. 

Barner 2.0

Zdroj: Dotekomanie.cz

Dle mého názoru je jejich předností antistatická vrstva a povlak proti poškrábání, což prezentuje i samotný výrobce. Pravdou je, že za půl roku používání jsem se nesetkal s žádnými škrábanci na sklech. Na druhou stranu, vždy se snažím k brýlím chovat šetrně. Otázkou tedy je, zda by povlak proti poškrábání zvládl větší hardcore zacházení. Na výběr pak výrobce nabízí tři modely – Dalston, Le Marais a Chamberí.

Barner 2.0 IMG 5764 4032x3024x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Kromě toho se mi líbí design, kterým se Barner 2.0 prezentuje. V podstatě jde o design blízký Ray-Ban, který je po světě velmi populární. Brýle pak mají speciální povlak na sklech, který blokuje 40 % škodlivého spektra a 100 % modrého světla od 410 nm. Jiné neškodné světelné paprsky přes ně projdou bez potíží a zároveň vám zůstanou zachovány přirozené barvy i odstíny.

IMG 5766 4032x3024x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Fungují opravdu brýle proti modrému světlu?

Úřady všeobecně neregulují brýle, protože nejsou prodávány jako zdravotnické prostředky. Jedna americká studie, konkrétně od American Academy of Ophthalmology, uvádí, že uživatelům počítačů nedoporučuje nosit žádné brýle. Organizace ve své zprávě tvrdí, že modré světlo z digitálních zařízení nevede k očním chorobám a nezpůsobuje ani namáhání očí. Problémy, na které si lidé stěžují, jsou jednoduše způsobeny nadužíváním digitálních zařízení. 

„Příznaky digitálního namáhání očí souvisejí s tím, jak používáme naše digitální zařízení, nikoli s modrým světlem, které z nich vychází,“ prosazuje AAO.

Association of Optometrists v UK uvádí, že chybí vysoce kvalitní důkazy na podporu používání brýlových čoček BB (Blue Blocking) pro běžného uživatele ke zlepšení vizuálního výkonu nebo kvality spánku, zmírnění únavy očí nebo zachování makulárního zdraví. 

Oční profesionálové se domnívají, že mají své výhody

Spousta profesionálů se po celém světě shoduje, že brýle eliminující modré světlo mají své výhody. Pokud totiž pracujete více než šest hodin, doporučuje se použít techniku pro redukci modrého světla, ať už to jsou brýle nebo speciální filtr pro monitor počítače. 

Specializované brýle, jako je Barner 2.0, patří mezi jednu z těchto technik, která může snížit namáhání očí. Dokonce i Samuel Pierce, bývalý prezident American Optometric Association, v rozhovoru USA Today prohlásil, že ke snížení namáhání očí doporučuje brýle eliminující modré světlo. 

Modré světlo je ale všude

Modrého světla tu byla velká spousta ještě před začátkem moderního digitálního života. Většina modrého světla pochází totiž přímo ze slunce. Ale gadgety, jako televize, chytré telefony, notebooky a tablety, které naplňují náš moderní život, vyzařují jasnější světlo s kratší vlnovou délkou (více namodralé barvy).

V průzkumu společnosti Acuvue z roku 2018, která se zabývá výrobou kontaktních čoček, bylo zjištěno, že lidé na úřadech tráví přibližně 6,5 hodiny denně seděním před počítačem. Průzkum Pew Research Center pak zjistil, že 28 % dospělých Američanů uvedlo, že jsou online „téměř neustále“, což je nárůst z 21 % od roku 2015. Nejčastěji jsou online mladí lidé, přičemž průzkum Pew zjistil, že přibližně polovina respondentů ve věku 18–29 let uvádí, že jsou neustále online.

Dosavadní průzkumy celkově ukazují, že nadužívání digitálních zdrojů, nikoli modré světlo, způsobuje oční problémy. Někteří uživatelé, kteří nosí brýle s modrým světlem, ale hlásí menší únavu očí. 

Dalším argumentem ve prospěch brýlí s modrým světlem je, že vám pomohou lépe spát v noci. Vědci se shodují, že modré světlo z LED zařízení, jako je váš smartphone nebo notebook, zpomaluje produkci melatoninu ve spánku. Studie z roku 2017, kterou provedla univerzita v Houstonu, zjistila, že účastníci, kteří nosili brýle, vykázali přibližně 58 % zvýšení jejich hladiny melatoninu (během spánku). 

Jak to tedy skutečně s brýlemi Barner 2.0 je

Ve výše uvedených odstavcích jsem chtěl poukázat na výzkumy, které byly v uplynulých letech provedeny. Z různých zdrojů tedy vychází, že modré světlo není tak velkým problémem, jako spíše nadužívání moderních technologií. To jsou informace, které se zakládají na faktech, tedy průzkumech. 

IMG 5768 3088x2316x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Já osobně jsem brýle, konkrétně Barner 2.0, používal zhruba půl roku. Za tu dobu jsem dosáhl menší únavy z práce. Celkově si přijdu s brýlemi více efektivní, jako kdyby mi brýle dodávaly energii. Zda ale bude stejný efekt i u jiných uživatelů, to je na delší výzkum. 

Velmi mě tedy překvapilo, že mi brýle pomohly. Cítím se s nimi rozhodně lépe, než bez nich. Tak či onak jsem rád, že jsem se zbavil motajících se očí nebo rozmazaného vidění. Bylo to velmi nepříjemné. Jak jsem již uvedl i v úvodu, cítím se s Barner 2.0 méně unavený. 

Závěr

Pokud denně sedíte u počítače více než šest hodin, je zcela na místě začít přemýšlet o ochraně. Můžete například zakoupit filtr před monitor a tím eliminovat průchod modrého světla. Nebo můžete za pár stovek zkusit Barner 2.0, který bude eliminovat modré světlo neustále – protože brýle budete mít na sobě. S brýlemi rozhodně nic nezkazíte a k tomu budete vypadat dobře. Jestliže si chcete přečíst výzkumy v původním jazyce, ze kterých jsem vycházel, najdete je níže ve zdrojích.

Za poskytnutí produktu děkujeme internetovému obchodu Milica, který vybírá produkty s inovativním designem či unikátní technologií. Prochází totiž crowdfundingovou platformu Indiegogo, kde vybírá pouze ty produkty, které jsou funkční, do jisté míry inovativní a zase o krůček lepší. Na webových stránkách naleznete řadu dalších produktů, které se třeba ještě ani neprodávají. Konkrétně brýle Barner 2.0 můžete zakoupit za 1 499 Kč ZDE.

Milica

Zdroje: aao.org, aop.org.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Ladislav Polický

8. 10. 2020, 0:00

Ten článek je výsledkem automatického překladu od Microsoftu, nebo autor není rodilý mluvčí? Je to pekelně znát.
Troufám si říci, že těmito problémy jste se potkali …
zhruba před půl rokem, jsem „zakopl“ o brýlích,…
nebudou vaše oči vystaveny modrému světlu, které razantně ovlivňují vaše oči…
ke snížení namáhání očí doporučuje brýle s modrým světlem…

Taky jsem si vsiml spousta nesmyslu a chyb, dost to snizuje verohodnost clanku.

Zdeněk Koutský

VIP 8. 10. 2020, 10:39

Dobrý den, Ladislave a Víte,

děkuji moc za zpětnou vazbu. Přiznám se, že jsem si měl text o po sobě důkladněji přečíst. Pokusil jsem se věty a slova nedávající smysl opravit.

Původní záměr recenze byl takový, že jsem chtěl ukázat dvě odvětví – průzkumy a produkt.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat