TSMC údajně rezervuje svou 5nm výrobu pro Apple

TSMC údajně rezervuje svou 5nm výrobu pro Apple
2020-09-26T13:30:49+02:00
• 26. 9. 2020

zdroj: wccftech.com

TSMC, největší výrobce výrobce čipsetů na světě, již před několika měsíci zahájil výrobu čipů založených na 5nm architektuře. Nyní se objevují zprávy, že celá tato produkce je určená exklusivně pro Apple. Podle nejnovějších zpráv z Číny se tyto čipy budou nacházet v zařízeních iPhone 12, iPad Air, iPad Pro 5G a nadcházejících MacBoocích.

5nm

Fakt, že zakázky pro Apple tvoří asi pětinu celkových zisků pro TSMC, byl pravděpodobně hlavní důvod pro upřednostnění toho technologického giganta před ostatními. Tchajwanský výrobce čipů 5nm výrobu zahájil již letos  březnu a v tomto hodlá pokračovat pouze ve spolupráci s Applem.

Podle zpráv si americký gigant u TSMC objednal čipy pro 80 milionů iPhonů 12, i když letos je jich výrobce schopen dodat pouze 74 milionů. Zbytek je plánován na příští rok.

tsmc 5nm 696x392x

zdroj: techvaio.com

Důvodem této spolupráce může být také to, že Samsung zahájil masovou výrobu Snapdragonu 875 pro Qualcomm. Pokud se chce Qualcomm držet svého ročního cyklu, tedy představení vlajkového čipsetu v prosinci, musel se obrátit na Samsung. V tomto směru je totiž právě Samsung jediný konkurent TSMC, který je připraven na výrobu 5nm čipů. Kromě Snapdragonu 875 Samsung také připravuje svůj vlastní vlajkový 5nm čipset Exynos 992.

V tomto technologickém vývoji není samozřejmě pozadu ani Huawei, který se připravuje na uvedení svého vlajkového čipsetu, Kirin 9000, který také bude založen na 5nm architektuře. Čínská společnost si u TSMC údajně objednala 15 milionů čipů, ovšem kvůli sankcím bude vyrobeno pouze 8,8 milionů kusů a nebude možné obstarat více.

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Kašík

Student IT, zarytý fanoušek Androidu, ale v poslední době si také velmi rozumí s Harmony OS. Ve volném čase hraje florbal a jezdí na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat