TrueCam M5 – kamera do auta, která splní svůj účel recenze

TrueCam M5 – kamera do auta, která splní svůj účel [recenze]
2020-09-23T18:00:54+02:00
• 23. 9. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Výrobce autokamer TrueCam si pro své zákazníky připravil celkem zajímavý model TrueCam M5. Ten dorazil s možností natáčení ve FullHD a optikou společnosti Sony. Právě tento kousek nám dorazil do redakce a my jej podrobně několik měsíců testovali. 

TrueCam M5 – na první pohled malá krabička

TrueCam M5 nabízí jednoduchý a černý design. Oproti ostatním autokamerám je také poměrně lehká. Díky své konstrukci dokáže zachytit prostor v úhlu 150°. Široký záběr se mi moc líbil, většina autokamer nabízí „jen“ 140stupňové zorné pole. Trochu mě zklamalo, že výrobce neimplementoval 4K rozlišení, k dispozici tak je pouze FullHD (1920 x 1080 pixelů) s rychlostí 30 sn./s. Na druhou stranu byly jednotlivé obrázky a videa ostré, takže absenci 4K podpory nemám výrobci tolik za zlé. Navíc je kamerka schopna čitelně zaznamenat registrační značky ostatních vozidel. 

TrueCam M5 TrueCam M5

Zdroj: Dotekomanie.cz

Snad nejzajímavější funkcí z pohledu videa je WDR (Wide Dynamic Range). Právě díky této technologii se dokáže kamera přizpůsobit nočním scénám. Překvapilo mě, že se celkem rychle adaptuje i na změny scén. Jako příklad mohu uvést vjezd a výjezd do a z tunelu, kdy se razantně v noci mění světelnost. 

TrueCam M5 je vybaven inovativním magnetickým držákem, který se dle mého názoru velmi jednoduše nastálo připevní na čelní sklo. Upozorňuji, že kamerka musí být nasazena mimo výhled řidiče. Osobně mám kamerku připevněnou co nejvýše, a i přesto mi na STK bylo řečeno, že bych kamerku měl mít v jiné části. 

TrueCam M5 nabízí magnetický držák

Jsem ale rád, že výrobce použil magnetický držák. Ještě nedávno bylo totiž standardem, že autokamery měly složité mechanismy pro zasouvání nebo zacvakávání. Magnet je opravdu silný, zatím se mi nestalo, že by mi během jízdy kamera upadla či se různě nepříjemně pohybovala. Mezi další funkce patří polarizační filtr, jenž eliminuje odlesky. Ten se mimochodem nasazuje přímo na objektiv a je taktéž držen magnetem. 

TrueCam M5 TrueCam M5 TrueCam M5

Zdroj: Dotekomanie.cz

Středem vesmíru je 2palcový dotykový displej. Ten poskytuje celkem ostrý a jasný obraz. Na samotném displeji si samozřejmě můžete přehrát záznam a měnit různá nastavení. Záznam se ukládá ve smyčce a nejstarší záběry se přemazávají, takže by na paměťové kartě nemělo místo. G-senzor pak ochrání záznam při prudkém manévru nebo nárazu. Největším benefitem je české uživatelské prostředí, které obsluhu kamery opravdu usnadňuje. 

TrueCam M5 TrueCam M5

Zdroj: Dotekomanie.cz

Kameru společnost vybavila i Wi-Fi technologií, díky které jsem mohl jednoduše přenášet nahrávky a upravovat nastavení pomocí mobilní aplikace. Součástí držáku je napájecí zásuvka, do které se zasouvá konektor pro napájení kamery. Kabel je naštěstí opravdu dlouhá, takže jej můžete vést kolem čelního skla. 

Kamerka mě asi nejvíce bavila v tom, jak byla propojena s mobilním telefonem. V praxi jej totiž používá jako primární hlavní displej, a to i přesto, že sama poskytuje dvoupalcový displej. Po celou dobu testování mě displej nijak nerušil. Když mi při noční jízdě vadila světelnost, jednoduše jsem displej vypnul. Jinými slovy, tento nativní displej se používá spíše z krajní nouze, když po ruce nemáte mobilní telefon. Z toho důvodu se zde nachází tlačítka, která jsou umístěna přímo vedle displeje.

Celkově hodnotím kamerku kladně. Výsledný obsah je čitelný a jasný, což je v samotném důsledku to nejdůležitější. Naopak mi vadí absence stabilizace videa. Pokud tedy hledáte autokameru nejen pro jízdu ve městě, mohu s čistým svědomím TrueCam M5 Wi-Fi doporučit. Cena této kamerky se pohybuje kolo 2 990 Kč vč. DPH. 

Klady:

  • Velikost
  • Magnetický držák
  • Ostrost a čitelnost výsledku

Zápory:

  • Absence stabilizace videa
  • Jen FullHD rozlišení

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat