Dotekomanie.cz

Huawei obcházel sankce USA, 38 společností postihnuto

Huawei 4033x2264x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Administrativa USA zařadila Huawei na seznam společností, s kterými ty americké nesmí spolupracovat. Existuje v tuto chvíli jediná možnost, a to skrze dočasnou licenci, o kterou si mohou americké společnosti požádat, aby mohly s Huawei spolupracovat. Například Microsoft dostal výjimku, takže na noteboocích Huawei je k dispozici nejen systém Windows. Čínský gigant se ale podle všeho snažil obcházet americký zákaz.

Další omezení Huawei

Čínská společnost má čím dál větší komplikace, jelikož zákazy postihly i vlastní výrobu procesorů Kirin. Zatím se naskýtá částečné řešení díky dodávkám od Mediateku, přičemž Qualcomm si požádal o výjimku, aby mohl dodávat procesory pro nadcházející Huawei a Honor smartphone. V tomto případě jde o miliardový obchod. Jak se ale nyní ukazuje, Huawei se pokoušel obcházet americký zákaz.

Zdroj: Huawei

Americký úřad Bureau of Industry and Security ve spolupráci s dalšími došel k zjištění, že Huawei využíval přidružené společnosti, vývojová centra a další firmy k nákupu amerických technologií. V podstatě využíval jiné firmy, aby získal potřebné technologie pro svou vlastní výrobu. Seznam čítá celkem 38 firem, přičemž na všechny z nich byl uvalen podobný zákaz, respektive již americké firmy nesmí s nimi jakkoliv spolupracovat.

Starší Huawei mobily v ohrožení, Googlu vypršela licence [aktualizováno]

Sice není znám objem zakázek a co všechno takto bylo nakupováno, ale dá se soudit, že se jedná o další ránu pro Huawei. Není jasné, jak dlouho čínský gigant bude moci produkovat a jak dlouho vydrží. Zatím se Huawei daří nalézat a vyvíjet vlastní alternativy.

Zdroj: gsmarena.com

Exit mobile version